Boligskatte-aftale stjæler milliarder fra velfærd

Regeringen har sammen med S, R og DF præsenteret en boligskatteaftale, der er finansieret fuldt ud af råderummet, der blandt andet er skabt af en række af de upopulære reformer, der er blevet gennemført de seneste år, som fx tilbagetrækningsreformen og dagpengereformen. Ifølge Enhedslistens Politiske ordfører Pernille Skipper, er det en asocial aftale, der finansierer lempelser for landets rigeste boligejere ved at bruge råderum, som kunne bruges på velfærd.

Enhedslistens Politiske ordfører, Pernille Skipper, siger:

“Det er forkasteligt, at det råderum som regeringen selv siger er skabt ved, at SOSU-assistenten skal holde flere år på arbejdsmarkedet og har fået halveret sin dagpengeperiode, skal finansiere skatterabatter til direktøren med villa i Nordsjælland. Råderummet burde bruges på velfærd og ikke på gaver til samfundets rigeste boligejere. De såkaldt ”ansvarlige partier” lovede jo, at reformerne skulle bruges på at sikre fremtidens velfærd, men nu skal de bruges på skatterabatter til villaejerne. Det er regulært løftebrud”.

“De allerrigeste boligejere kan gnide sig i hænderne over forsigtighedsprincippet på 20 pct. Når en villaejer i Hellerup kan trække 20 pct. fra i ejendomsvurderingen på grund af forsigtighedsprincippet af et hus, der koster 15 mio. kr., så kan vedkommende trække 3 mio. kr. fra i beskatningsgrundlaget. En husejer i Ringsted, hvis hus koster 1 mio. kr. kan trække 200.000 kr. fra. Det er jo hamrende skævt, og det er utroligt, at der ikke er et loft på, hvor stor en værdi dette forsigtighedsprincip kan have. Dette er en gave til de nordsjællandske liebhavere. Det samme gælder for den ekstra såkaldte skatterabat, som man indfører med aftalen”.

“Der er også enkelte gode elementer i aftalen. Vi er glade for, at man har valgt en indefrysningsmodel for grundskylden frem for en fastfrysningsmodel. Enhedslisten har længe advokeret for, at man skulle anvende indefrysningsmodellen langt bredere, også på ejendomsværdibeskatningen, så folk, der ikke har råd til at blive i huset på grund af stigende boligskatter, kan få skatten indefrosset, og så betale pengene, når man forlader boligmarkedet i form af en exit-beskatning. Så ville man sikre tryghed for boligejerne og samtidigt sikre en fair boligbeskatning, så man ikke kan stikke 1 mio. kr. i lommen fordi man har været heldig på boligmarkedet”.

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer