Klimaindsatsen halter viser Klimarådets rapport

Klimarådets rapport om omstillingen frem til 2030 viser, at den planlagte CO2-reduktion uden for energiområdet er utilstrækkelig. Vi skubber den nødvendige indsats omkring transport og landbrug foran os.

Enhedslistens energiordfører Søren Egge Rasmussen udtaler:

  • Klimarådet har peget på en buket af mulige virkemidler til at nedbringe CO2-udslippet ud fra, hvad der økonomisk er mest optimalt. Her peges især på energibesparelser i bygninger og i produktionserhvervene, hvor disse ligger udenfor kollektive varmeforsyning samt varmepumper, som erstatter individuelle oliefyr – og i de små varmeværker. Endvidere skal der massiv gang i omstilling til elbiler. Disse forslag støtter Enhedslisten.
  • Enhedslisten mener endvidere, at vi skal satse på hurtigt at få fordoblet vores skovareal. Mere skov kan både lagre CO2, beskytte grundvandet, skabe rekreative værdier og sikre mere biodiversitet. Men pga. EUs spilleregler kan klimaeffekten herved ikke indregnes.
  • Klimarådet har fravalgt at anbefale at reducere den animalske produktion. Men vi bliver nødt til at tage tyren ved hornene og reducere landbrugsarealet og nedsætte kød og mælkeproduktionen. Både hvad angår svin og kvæg. Kombineret med mere økologi vil det også være samfundsøkonomisk forsvarligt.
  • Klimarådet har ikke regnet på effekten ved at omlægge lavtliggende landbrugsarealer til rene græsmarker. Det vil kunne lagre CO2 og løse nogle af problemerne med oversvømmelser i byer, der ligger langs vandløb. Jeg har anbefalet rådet at se på det.
  • EUs spilleregler for klimaindsatsen uden for kvoteområdet, dvs. transport, landbrug og bygninger uden kollektiv varmeforsyning, er fyldt med smuthuller. Halvdelen kan indfries ved, at vi indregner en teoretisk opbygning af kulstof i jord og skov og resten kan stort set indfries ved at fjerne nogen overflødige kvoter på energiområdet, hvilket absolut ikke har nogen effekt på klimaet de næste 50 år.
  • Jeg vil advare regeringen mod at bruge smuthullerne. Behovet for reelle CO2-reduktioner er påtrængende, og hvis vi springer over, hvor gærdet er lavest, forværrer vi blot den udfordring, vi står over for om 10 år.
Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer