Svigtende MRSA-indsats koster dyrt

Nye gysertal for smitten med multiresistente bakterier er resultatet af års svigtende indsats mod svinesektorens overforbrug af antibiotika.

Antallet af mennesker, der er smittet med den farlige svine-MRSA, er fordoblet i 2014. Alligevel har regeringen stadig ikke har fulgt op på de forslag, som en ekspertgruppe kom med i december 2014.

Års passivitet koster

Situationen i dag er direkte afledt af den måde, svineproduktion drives på i Danmark, og af politikeres passivitet, fastslår fødevareordfører Per Clausen.

– Den eksplosive spredning af antibiotikaresistent MRSA er en konsekvens af forholdene i den industrialiserede svineproduktion, hvor alt for få svin opholder sig på alt for lidt plads, og antibiotika bliver overforbrugt, siger han.

– Hensynet til denne produktion forklarer mange års passivitet og enkelte helt utilstrækkelige tiltag.

Sundhed bør veje tungere end svineproduktion

Konsekvensen er, at sundhedssystemet i dag må indstille sig på, at alle med tilknytning til svineproduktionen og mennesker med kontakt til disse er smittet med MRSA. Dette koster både penge og liv.

– Det giver store ekstra-omkostninger for sundhedsvæsenet, hvis man skal forhindre, at syge og svækkede udsættes for denne smitte, som for disse mennesker kan være direkte livstruende, siger Per Clausen.

– Tiden er derfor inde til en effektiv indsats mod MRSA i svineproduktion. Det er muligt, at dette vil blive dyrt, men udviklingen indtil nu viser, at passivitet også koster. Og vi kan ikke blive ved at prioritere hensynet til svineproduktionen over hensynet til menneskers sundhed.

Alle nyheder