Enhedslisten vil sikre mere voksentid til vores børn

I et nyt børneudspil foreslår Enhedslisten bedre mulighed for forælderorlov og flere pædagoger, som skal bruge mindre tid på dokumentation.

Regeringen forventes snart at offentliggøre et politisk udspil på børneområdet, og Enhedslisten står parat til at indgå i forhandlinger.

Partiets vil forbedre daginstitutionerne ved at kræve flere ansatte, mindre bureaukrati og stop for privatiseringer. Samtidig genfremsætter Enhedslisten sit forslag om bedre muligheder for orlov og nedsat arbejdstid til småbørnsforældre.

Regeringen skal tage manglen på personale alvorligt

Børne- og familieordfører Rosa Lund glæder sig til at se regeringens børneudspil, men er meget bekymret over, at regeringen øjensynligt ikke vil ansætte flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer.

– For Enhedslisten er det et hovedkrav, at vi får en minimumsnormering, der sikrer tid til det enkelte barn, fastslår hun.

Konkret foreslår Enhedslisten:

  • Lovkrav om højst 6 børn pr. voksen i daginstitutionerne.
  • Mindre tid på dokumentation og kontrol i daginstitutionerne.
  • Stop for privatiseringen af børnehaver og vuggestuer.
  • Ret til deltid og orlov til børneforældre.

Tid og rum til nærvær

Men der er flere problemer at tage fat på i daginstitutionerne, hvor eget af børnenes tid bliver stjålet af unødigt bureaukrati og dokumentation.

– Vi skal sammen med kommunerne rydde op i kontrol og administration, så pædagogerne kan bruge tiden på børnene. Og så skal vi sætte en stopper for eksplosionen i privatdrevne daginstitutioner. Det kan skabe et A- og et B-hold allerede fra vuggestuen, og det er en skidt udvikling, siger Rosa Lund.

– Men det gode børneliv handler også om at skabe bedre rammer for familierne, så de får tid og rum til nærvær. Derfor vil vi rejse krav om, at forældre med små børn skal have bedre muligheder for at tage orlov eller gå på nedsat tid med dagpengedækning for de timer, som de ikke arbejder.

Læs Enhedslistens børneudspil.

Alle nyheder