Enhedslisten udfordrer Løkke: Suspendér optagelse af Tyrkiet

 

Hvis statsministeren tager kritikken af undertrykkelsen i Tyrkiet seriøst, så bør han sætte handling bag ordene. Sådan lyder opfordringen fra Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, der vil fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om, at Danmark skal arbejde for en midlertidig suspendering af EU’s optagelsesforhandlinger med Tyrkiet, indtil de demokratiske rettigheder i landet er sikret.

 

Nikolaj Villumsen udtaler:

– Det ændrer ikke noget, at statsministeren udskyder hans møde med den tyrkiske premiereminister. Hvis Løkke mener kritikken af undertrykkelsen i Tyrkiet alvorligt, så bør han sætte handling bag ordene. Derfor foreslår Enhedslisten, at Danmark arbejder for en midlertidig suspendering af EU-optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet, indtil de demokratiske rettigheder i landet er sikret.

 

– Situationen i Tyrkiet bliver værre dag for dag. FN har dokumenteret omfattende deportationer, drab og tortur mod befolkningen, og den demokratiske opposition tvangsafsættes og fængsles. Det er afgørende, at vi lægger maksimalt pres på den tyrkiske præsident Erdogan forud for afstemningen om forfatningsændringerne.

 

– Et samlet parlament i Østrig har opfordret til en midlertidig suspendering af EU-optagelsesforhandlingerne. Dette krav bør Danmark bakke op om. Hvis de europæiske lande ser igennem fingrene med Erdogans massive undertrykkelse og ikke handler, så bliver situationen kun værre.

 

Tidligere er en lignende vedtagelse blevet stemt igennem af et stort flertal i EU-parlamentet, men blev ikke fulgt af kommissionen. Et samlet østrigsk parlament har også vedtaget at Østrig skal arbejde for en suspendering.

 

Ordlyden af beslutningsforslaget, som nu fremsættes af Enhedslisten:

Forslag til folketingsbeslutning om, at regeringen tilkendegiver over for EU, at forhandlingerne om Tyrkiets optagelse i Den Europæiske Union bør midlertidigt suspenderes, indtil de demokratiske rettigheder er sikret.

 

Alle nyheder