Enhedslistens politikere vil frasige sig gyldne pensionsprivilegier

Enhedslisten vil støtte et ændringsforslag fra socialdemokraterne, der betyder, at folketingsmedlemmer frivilligt kan fravælge den meget lukrative politikerpension og i stedet vælge en almindelig arbejdsmarkedspension. På et netop overstået gruppemøde har Enhedslistens folketinggruppe besluttet at stemme for socialdemokraternes ændringsforslag, og for at medlemmerne efterfølgende frivilligt vil frasige den lukrative politikerpension.

Enhedslistens Pelle Dragsted siger:

“Vi har i årevis arbejdet for at gøre op med politikernes gyldne pensionsprivilegier. Det er helt urimeligt, at politikere kan gå på en gylden pension flere år før folkepensionsalderen. Derfor er det også uforståeligt at flertallet i folketinget – herunder socialdemokratiet – afviser at følge vederlagskommissionens anbefalinger om at gå over til en almindelig arbejdsmarkedspension. – Socialdemokraterne har så stillet et ændringsforslag, der betyder, at folketingsmedlemmer selv kan vælge om de vil fastholde privilegierne. Vi mener overhovedet ikke, at det forslag løser det grundlæggende problem – nemlig, at danskerne med rette er forargede over, at politikerne har så lukrative pensionsforhold ifht. andre mennesker”.

“Når vi alligevel støtter det, er det fordi vi håber, at vi ved at gå foran og vise vejen vil kunne presse vores kollegaer til at få gjort op med de helt urimelige pensionsforhold, som socialdemokraterne insisterer på at fastholde. Derfor er det selvfølgelig afgørende, at der kommer fuld åbenhed og gennemsigtighed om, hvilke partier og politikere, der fastholder privilegierne og hvem der frivilligt afgiver dem. – Jeg tror egentlig, at Henrik Sass Larsen har stillet forslaget fordi han troede, at han ville kunne afsløre , at Enhedslisten når det kom til stykket, ikke var parat til at opgive vores pensions-privilegier. Men vi mener det gravalvorligt, når vi kritiserer politiker-privilegierne. Det kan ikke være sådan at politikere vedtager forringelser som rammer alle andre – syge, arbejdsløse og nedslidte, mens de fastholder ekstremt lukrative vilkår for os selv”.

Det er på torsdag d.23.marts, at Folketinget skal 2.behandle to lovforslag om blandt andet ministre og folketingsmedlemmers pensionsforhold. Et flertal af partierne har indgået en aftale, der indebærer, at politikere også fremover skal være omfattet af en meget lukrativ pension i stedet for den opsparingsbaserede arbejdsmarkedspension som vederlagskommissionens ellers foreslog.

Politikernes pensionsalder hæves fremadrettet til folkepensionsalderen, men flertallet har indført en ny mulighed for såkaldt ”førtidspensionering” for politikere, der betyder, at de alligevel kan hæve en høj pension fem år før folkepensionsalderen. Enhedslisten har stillet en række ændringsforslag til lovforslagene. Blandt andet om at følge vederlagskommissionens anbefalinger om, at politikere overgår til en arbejdsmarkedspensionsordning.

Ifølge vederlagskommissionens rapport er den årlige værdi af den nuværende folketingspension 317.000 kroner om året, hvis den skal indregnes i den samlede årlige lønpakke. Arbejdsmarkedspensionen er opgjort til en værdi på 151.000 kroner om året. Ved overgang til arbejdsmarkedspension mister Enhedslistens folketingspolitikere hvad der svarer til 166.000 kroner om året.

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer