EL: En reform af VEU systemet må ikke lade de kortuddannede i stikken

Det er vigtigt, at de ufaglærte og kortuddannede grupper tilgodeses ved en kommende ændring af voksen- og efteruddannelsessystemet. Det mener Enhedslistens undervisningsordfører, der stiller kritiske spørgsmålstegn ved flere af de anbefalinger, der netop er offentliggjort af regeringens ekspertgruppe.

Jakob Sølvhøj udtaler :

  • Ekspertgruppens undersøgelse bekræfter, at ufaglærte i dag deltager markant mindre i efteruddannelse end de øvrige grupper på arbejdsmarkedet, og de faglærte grupper får igen mindre efteruddannelse end personer med en videregående uddannelse. Det er ikke overraskende, men bekymrende, at de grupper, der i forvejen har fået mindst uddannelse også forfordeles, når det gælder efteruddannelse. Det må der ændres på.
  • Det står med ekspertgruppens anbefalinger ikke klart, hvordan den forestiller sig, at en etablering af en personlig uddannelseskonto konkret skal håndteres. Jeg synes, det er vigtigt, at der ikke laves en konstruktion, hvor de lavestlønnede faggrupper også kommer til at stå med de færreste midler til efteruddannelse. Sker det, risikerer det at forstærke den allerede i dag eksisterende skæve fordeling af efteruddannelsesmidlerne.
  • Forslaget om en dramatisk nedskæring af AMU-kurserne virker umiddelbart bekymrende. Ekspertgruppen lægger samtidig op til en kraftig markedsgørelse af efteruddannelsessystemet, hvor efteruddannelse på et specialiseret niveau tilsyneladende alene skal udvikles og udbydes på markedsvilkår. Jeg frygter, at en sådan udvikling vil at lade de i forvejen kortest uddannede grupper yderligere i stikken.
  • Der er brug for en løft af vores efteruddannelsessystem, men det må ske på en sådan måde, at uddannelse af de ufaglærte og faglærte grupper får høj prioritet. Får vi ikke alle med i uddannelsesløftet, vil vi se en forøget usikkerhed på arbejdsmarkedet for de kortest uddannede grupper.
Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer