Kommuner må ikke tjene på fejlagtig sagsbehandling

Enhedslisten vil have indført sanktioner overfor kommunerne, der i stort omfang systematisk laver fejl i sagsbehandlingen på handicapområdet. Det siger Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj, efter socialministeriets offentliggørelse af danmarkskort, der viser fejl i sagsbehandlingen.

Socialministeren vil med sit danmarkskort hænge kommuner med mange fejl til tørre. Enhedslisten vil gå et skridt videre og forhindre kommunerne i at spare penge på fejlagtig sagsbehandling og ønsker samtidig indført en ordning med et personligt ombud, der kan hjælpe borgerne med at indbringe sager, hvor de ikke føler sig fair behandlet.

Jakob Sølvhøj udtaler :

  • Det er godt, at socialministeren nu har synliggjort de mange fejl i sagsbehandlingen på handicapområdet, så borgerne kan se, hvordan det ser ud i hver enkelt af landets kommuner. Men synliggørelsen forhindrer desværre ikke, at kommuner fortsat kan tjene penge på en fejlagtig sagsbehandling.
  • Når mere end hver tredje af landets kommuner har fejl i 50 % eller derover af deres afgørelser på børnehandicapområdet, så viser det med al tydelighed, at der er brug for mere end en synliggørelse af problemet. Fejlene kan have meget alvorlige konsekvenser for børnene og deres familier, og derfor er det fuldstændig uacceptabelt med så mange fejl i sagsbehandlingen.
  • Der er al mulig grund til at tro, at en stor del af fejlene skyldes en bevidst grænsesøgende sagsbehandling i mange kommuner. Når kommunerne ikke sanktioneres økonomisk for de fejl, de begår, betyder det jo, at kommunerne sparer penge i hele den periode, hvor sagsbehandlingen foregår. Det skal der hurtigst muligt laves om på.
  • Socialministeriets opgørelse viser efter al sandsynlighed kun toppen af isbjerget. Når der er så mange fejl i de sager, hvor borgerne eller deres pårørende klager over kommunernes afgørelser, er der efter al sandsynlighed også et stort antal fejl, der aldrig opdages, fordi mange borgere med handicap ikke har ressourcerne til at klage. Derfor skal vi også have styrket borgernes muligheder for at få hjælp til at klage over kommunale afgørelser. Det kan gøres ved at indføre en ordning med et Personligt Ombud, som vi kender fra Sverige, hvor borgerne kan hente støtte og hjælp til at indbringe sager, hvor de ikke føler sig fair behandlet.
Flere nyheder