Enhedslisten: Mordbranden på Scandinavian Star må undersøges igen

Gårdsdagens udgave af Politiken afdækker, at ejerkredsen bag Scandinavian Star umiddelbart inden mordbranden den 7. april 1990 fik fordoblet forsikringssummen af skibet uden at forsikringsselskabet undersøgte skibets reelle værdi. Ved den påsatte brand, som stadig er uopklaret, omkom 159 mennesker.

Politiken afdækker også, at oplysningen om den manglende undersøgelse af den fordoblede forsikringssum ikke fremgår af den nyligt afsluttede norske undersøgelse af branden. En undersøgelse, som de danske partier kort før sommer blev præsenteret for på et møde i Justitsministeriet.

Enhedslistens Scandinavian Star-ordfører, Søren Søndergaard, siger:

– Det er godt, at det nu kommer frem, at ejerkredsen bag Scandinavian Star fik fordoblet skibets forsikringssum en uge før branden og uden at forsikringsselskabet undersøgte skibets reelle værdi. Men det bliver mere og mere uforståeligt hvorfor den slags oplysninger ikke er et resultat af myndighedernes arbejde, men af journalistisk research.

– Den danske regering ønsker at fremstille sig selv som en uforsonlig bekæmper af de kriminelle. Men ville det så ikke være en oplagt opgave, at gøre en fornyet indsat for at afsløre og straffe de kyniske kriminelle, som myrdede 159 mennesker på Scandinavian Star – den største forbrydelse i Skandinaviens nyere historie?

– Jeg opfordrer derfor Justitsministen til at give folketinget en redegørelse for, hvilke nye initiativer regeringen vil tage for at få ejer- og forsikringsforholdene omkring Scandinavian Star undersøgt til bunds, sådan som Danmark påtog sig det umiddelbart efter mordbranden den 7. april 1990.

Søren Søndergaard har på baggrund af de nye oplysninger i sagen stillet følgende spørgsmål til Justitsministeren:

  • Ministeren bedes bekræfte, at en uopklaret mordsag med 159 ofre aldrig forældes, men altid bør være genstand for efterforskning, hvis der fremkommer nye oplysninger.
  • Ministeren bedes bekræfte, at Danmark – i henhold til den aftale, som blev indgået mellem den danske, svenske og norske regering umiddelbart efter mordbranden den 7. april 1990 – har ansvaret for efterforskning af bl.a. ejer- og forsikringsforholdene omkring Scandinavian Star.
  • Ministeren bedes oplyse om de danske myndigheder har været bekendt med de oplysninger, som er fremkommet i Politiken (17/9-17) om, at ejerkredsen bag Scandinavian Star umiddelbart inden mordbranden den 7. april 1990 fik fordoblet forsikringssummen af skibet uden at forsikringsselskabet undersøgte skibets reelle værdi.
  • Ministeren bedes oplyse, om de danske myndigheder finder det efterforskningsmæssigt interessant, at ejerkredsen bag Scandinavian Star umiddelbart inden mordbranden den 7. april 1990 fik fordoblet forsikringssummen uden at forsikringsselskabet undersøgte skibets reelle værdi – f.eks. på samme måde som en normal drabsefterforskning ville finde det interessant, hvis en myrdet person umiddelbart inden vedkommende blev myrdet, havde tegnet en for de efterladte voldsom gunstig livsforsikring.
  • Ministeren bedes oplyse om ministeren finder det tilfredsstillende at Politikens oplysning om at ejerkredsen bag Scandinavian Star umiddelbart inden mordbranden den 7. april 1990 fik fordoblet forsikringssummen uden at forsikringsselskabet undersøgte skibets reelle værdi ikke fremgik af den norske undersøgelse, som Justitsministeren orienterede repræsentanter for de politiske partier om på et møde i Justitsministeriet onsdag den 28. juni 2017 – en orientering, som på den baggrund må siges at være mangelfuld på dette område.
  • Ministeren bedes oplyse om ministeren finder det tilfredsstillende, at de oplysninger som Politiken har offentliggjort den 17/9-17 (om at ejerkredsen bag Scandinavian Star umiddelbart inden mordbranden den 7. april 1990 fik fordoblet forsikringssummen på skibet uden at forsikringsselskabet undersøgte skibets reelle værdi) ikke er et resultat af de danske myndigheders efterforskning, men derimod et resultatet af almindelig journalistisk research.
  • Ministeren bedes redegøre for, hvilke nye initiativer regeringen vil tage for at få ejer- og forsikringsforholdene omkring Scandinavian Star undersøgt til bunds, sådan som Danmark påtog sig det umiddelbart efter mordbranden den 7. april 1990.
Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer