EL: Spareøvelse forklædt som forenkling

Enhedslisten har ikke mange rosende ord til overs for regeringens udspil til forenkling af beskæftigelsesindsatsen. Partiet mener, at de få gode initiativer dækker over en spareøvelse, der bare vil føre til mere meningsløs aktivering.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen, siger:

  • Der er nogle få gode ideer i regeringens udspil til forenkling af beskæftigelsesindsatsen, men generelt er det et spareforslag. I forvejen er der skåret på beskæftigelsesindsatsen. I forgårs besluttede regeringen, RV og DF så at spare yderligere 870 mio. og bruge pengene på skattelettelser til aktionærer. Nu vil man så ”frigøre” 1000 stillinger på jobcentrene. Men der er stadig stive lovkrav til antal samtaler og aktivering. Det kan kun gå galt.
  • Det er ikke svært at forudse, hvad resultatet bliver. Der bliver færre penge til de langsigtede, individuelle indsatser i forhold til den enkelte borger. Kommunerne tvinges i stedet til at bruge de færre midler til billige løsninger som virksomhedspraktik og nyttejob, som stort set ikke har nogen beskæftigelseseffekt. . Hamsterhjulet kommer til at køre endnu stærkere til glæde for arbejdsgiverne, der får nemmere adgang til gratis arbejdskraft.
  • Det er også problematisk, at beskæftigelsesindsatsen i endnu højere grad bliver genstand for årlige budgetforhandlinger i kommunerne, der som hovedregel handler om, hvor der nu skal spares. Det har vi allerede set kedelige konsekvenser af i mange kommuner, hvor man ikke lever op til forpligtelserne om mentorer, og opgiver indsatser der virker, som for eks. revalidering.
  • Vi skal en helt anden vej. Vi savner virkelig, at der kommer nogle rettigheder til den enkelte ledige til opkvalificering og uddannelse. Vi savner, at man viser A-kasserne noget tillid, og overlader det til dem, at tage sig af de dagpengeforsikrede, for eks. i de første 6. måneder. Det er reel forenkling, som kunne frigøre midler til god indsats for den enkelte. Og så savner vi – og mange kommuner med os – at de får tilført de nødvendige midler, så de har råd til at foretage de sociale investeringer, som virkeligt hjælper borgere tilbage til arbejdsmarkedet. Det betaler sig i det lange løb.
Alle nyheder