Danske MF’ere deltager i længe ventet tyrkisk retssag

Det vakte massiv kritik, da præsident Erdogan sidste år fik fængslet lederne af den tyrkiske opposition. Onsdag og torsdag skal de fængslede oppositionsledere for retten. Enhedslistens Nikolaj Villumsen og Søren Søndergaard er nu taget til Tyrkiet for at følge sagerne, da man frygter en demokratisk farce.

Enhedslistens politiske ordfører Nikolaj Villumsen og EU-ordfører Søren Søndergaard deltager som del af en officiel delegation fra folketinget i retssagerne mod de to oppositionsledere Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag fra det venstreorienterede HDP-parti i Tyrkiet. Retssagerne finder sted henholdsvis onsdag og torsdag i denne uge i Sincan-fængslet udenfor den tyrkiske hovedstad Ankara. De to oppositionsledere er fremtrædende kritikere af den tyrkiske præsident Erdogan og har begge siddet fængslet i mere end ét år.

Under besøget vil folketingets delegation, udover at følge retssagerne sammen med en lang række andre europæiske parlamentarikere, mødes med de anklagedes advokater, LGBT-aktivister og repræsentanter fra både den tyrkiske regering og opposition.

 Nikolaj Villumsen, Enhedslistens politiske ordfører, siger:

  • Jeg tager til Tyrkiet for at bakke op omkring mine fængslede kollegaer og den demokratiske opposition i Tyrkiet. De udsættes for en fuldstændig uacceptabel undertrykkelse. Det hører ingen steder hjemme at fængsle folkevalgte politikere blot, fordi de bruger deres ytringsfrihed til at kritisere den siddende præsident.
  • Jeg frygter, at retssagerne bliver en farce, der ikke lever op til demokratiske retsstatsprincipper. Derfor er det vigtigt, at vi er folkevalgte parlamentarikere fra Danmark og Europa, der deltager som observatører. Det vil forhåbentlig både tjene som moralsk opbakning til de fængslede oppositionsledere og lægge et konkret pres på den tyrkiske regering.

 

Alle nyheder