Danske politikere nægtet adgang til retssag af tyrkisk politi

Både Michael Aastrup Jensen (V) og Søren Søndergaard (EL) blev i dag nægtet adgang af tyrkisk politi, da de som en del af Europarådets delegation skulle overvære en retssag mod medformanden for partiet HDP.

Søren Søndergaard kritiserer i skarpe vendinger de tyrkiske myndigheders ageren og vil tage sagen op i Udenrigspolitisk Nævn samt i Europarådet.

Det vakte massiv international kritik, da Tyrkiets præsident Erdogan sidste år fik fængslet lederne af den tyrkiske opposition fra partiet HDP. I morgen torsdag begynder retssagen mod HDP’s formand Selahattin Dermitas. Her vil også Enhedslistens politiske ordfører Nikolaj Villumsen forsøge at overvære retssagen.

 Søren Søndergaard siger:

  • Vi ankom til retsbygningen, hvor sagen mod HDP’s medformand Figen Yüksekdağ foregår. Retspræsidenten forklarede i første omgang, at vi gerne måtte observere retssagen – som i et helt almindeligt demokratisk land – men politiet afviste alligevel alle parlamentarikere med varierende begrundelser.
  • Det er desværre symptomatisk, at man ikke vil lade udenlandske observatører følge retssager. Erdogans forfølgelse af progressive og demokratiske partier og organisationer er velkendt. Og det er også derfor, vi er her.
  • Både Europarådet og Folketingets Udenrigspolitiske Udvalg skal nu behandle sagen ved førstkommende lejlighed, for det er utilstedeligt, at der ikke er mulighed for at observere, at love og regler overholdes i retssager, hvor vi ved, at der er politiske motiver og indblanding. 
  • I morgen begynder den store retssag mod HDP’s formand, og der kommer der mange parlamentarikere og overværer sagen – hvis ikke politiet hindrer os. Vi er her, fordi retssagen mod partiet HDP er dybt problematisk og politisk motiveret. Vi er her for at observere for Europarådet og Udenrigspolitisk Nævn, og det er vigtigt, fordi en enevældig leder som Erdogan ikke spiller efter de demokratiske spilleregler.

 

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

 

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk

 

Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47

 

Simon Malte Olesen
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88

 

Ludvig Goldschmidt Pedersen
Pressemedarbejder
E-mail: [email protected]
Tlf: +45 61 62 43 99

 

Morten Torbjørn Andersen
Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

 

Pressebilleder af kandidaterne 

Logo