EL trækker ministre ind i sag om pesticidbananer i danske supermarkeder

Danwatch udgav for nylig en rapport, som viste, at danske supermarkeder forhandler bananer, som kan være sprøjtet med pesticider, der er ulovlige i EU og Danmark. Enhedslisten trækker nu både udviklingsminister Ulla Tørnæs og erhvervsminister Brian Mikkelsen i samråd for at høre, hvad ministrene vil gøre ved de uacceptable forhold.

Små fly sprøjter bananplantager i Ecuador med pesticider. Stofferne er ulovlige i Danmark og EU, bl.a. fordi de er sygdomsfremkaldende. I bananprovinserne er der markant flere tilfælde af kræft og højere dødelighed blandt pesticidepiloterne. Der fødes flere børn med handicap end noget andet sted i landet. Bananarbejdere og piloter fortæller, at pesticiderne gør dem alvorligt syge.

Danwatch  har fulgt bananerne fra Ecuador til EU. I Danmark kan fire supermarkeder ikke garantere, at de livsfarlige pesticider ikke er anvendt i de plantager, hvor de køber bananer.

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, siger:

  • Det er en skandale, at arbejdsvilkårene for bananarbejdere gør dem og deres familier syge. Det er både skidt for arbejderne i Mellemamerika og de danske forbrugere, og derfor må regeringen træde i karakter og sørge for, at import af pesticidbananerne ikke kan finde sted.
  • Det er ganske uacceptabelt, at intet af den danske udviklingsbistand bruges til gavne sundhed og sikkerhed for arbejderne i Mellemamerika. Pesticider og sprøjtegifte, der er forbudte i Danmark, skal naturligvis ikke bruges i lande, vi handler med – og køber bananer fra.
  • Det er desuden dybt kritisabelt at fire danske supermarkeder, Coop, Lidl, Aldi og Dagrofa (Meny og Spar) ikke kan garantere, at de livsfarlige pesticider ikke bruges i de plantager, hvor de køber bananer.

 

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer