Umyndiggjorte borgere skal sikres stemmeret

Det er helt uholdbart, at et par tusinde danske statsborgere er frataget retten til at stemme ved folketingsvalg, fordi de er umyndiggjorte efter værgemålsloven. Det er desværre konsekvensen af den kendelse, der i dag blev afsagt af Højesteret, der stadfæstede Landsrettens afgørelse om, at bestemmelser i Grundloven står i vejen for at give disse borgere stemmeret. Højesterets afgørelse betyder, at spørgsmålet om de umyndiggjorte borgeres stemmeret må rejses på en anden måde, mener Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj, der vil forsøge at skabe flertal i Folketinget, for at ændre umyndiggørelsesbegrebet i værgemålsloven.

Jakob Sølvhøj udtaler

  • Det er klart, at det må tages til efterretning, at Højesteret ikke mener, at umyndiggjorte kan tildeles stemmeret til Folketinget. Det må bare ikke betyde, at indsatsen for at sikre de pågældende fulde demokratiske rettigheder stopper. Det er helt uacceptabelt, at der er voksne borgere, der er frataget stemmeret i det danske demokrati.
  • Hvis Grundloven hindrer, at umyndiggjorte får stemmeret til Folketinget, så må vi jo søge at afskaffe eller ændre umyndiggørelsesbegrebet, så det ikke står i vejen for at sikre borgernes demokratiske rettigheder.
  • Der har tidligere i Folketinget været tilslutning til at sikre de pågældende borgere stemmeret til kommunal- og regionsvalg. Jeg håber, der vil være en tilsvarende vilje til at finde en anden vej til at løse dette meget principielle demokratiske problem.
  • Jeg vil derfor de kommende dage afsøge mulighederne for at samle et flertal i Folketinget om et forslag, der ændrer umyndiggørelsesbegrebet i værgemålsloven, så vi kan sikre, at de i dag umyndiggjorte borgere endelig kan få tildelt fulde demokratiske rettigheder.
Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer