Esben Lunde i samråd i ny landbrugspakke-skandale

Nye afsløringer fra Berlingske viser, at forskere fra Aarhus Universitet var under et stort pres fra deres ledelse, da de i efteråret på få dage pludselig skiftede holdning til en rapport, der kritiserede landbrugspakkens regnemodel. Afsløringerne viser, at ledelsen direkte frygter for risikoen for, at universitetet kan miste kontrakten med Miljøministeriet. Hele forløbet gør det klart, at Esben Lundes trussel om at sende miljøforskningen i udbud reelt truer miljøforskeres uafhængighed ved at gøre universitetsledelsen meget optaget af at levere de resultater, som ministeriet og ministeren gerne vil høre.

 Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding udtaler:

  •  De nye afsløringer viser et fuldstændig absurd og dybt rystende forløb. Jeg er chokeret over den tætte kontakt, der har været mellem ledelsen på Aarhus Universitet og departementschefen i miljø- og fødevareministeriet i en situation, hvor en række Aarhus-forskere tilslutter sig en alvorlig kritik af det faglige grundlag bag landbrugspakken.
  • De nye afsløringer viser, at Aarhus Universitet reelt er blevet påvirket af truslen om, at deres kontrakt med ministeriet skal i udbud, og at de tilsyneladende er parate til at ændre deres faglige konklusioner og vurderinger for at tilfredsstille ministeriet. Det er katastrofalt for vores natur og miljø , at uafhængigheden for vores miljøforskere reelt er truet som følge af regeringens udbudsplaner.
  • Dette er blot endnu en skandale i den lange række af skandaler, der har omgærdet regeringens landbrugspakke, hvor man konsekvent har taget meget vidtgående metoder i brug for at skjule landbrugspakkens miljøkonsekvenser. Regering har fremlagt forkerte beregninger og tilbageholdt oplysninger for Folketinget. Og nu kommer det så frem, at man har påvirket uafhængige forskere til at levere konklusioner og vurderinger, der stemmer overens med regeringens interesser.
  • Jeg har indkaldt Esben Lunde i samråd. Både om den konkrete sag, men også om de alvorlige konsekvenser som hans planer om udbud tydeligvis har for den uafhængige miljøforskning. For det er stadig en stærkt fejlbehæftet regnemodel, der ligger til grund for landbrugspakken. Det forsvar for det faglige grundlag, som Aarhus-forskerne leverede efter krisemøde med deres ledelse, har efter disse afsløringer ingen værdi overhovedet.

 

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer