Flertal vil styrke rådgivning om investeringer i ulovlige israelske bosættelser

Danwatch kunne sidste år afsløre, at danske pensionsselskaber og kommuner har omfattende investeringer i ulovlige israelske bosættelser. Efter et langstrakt og målrettet arbejde er det lykkedes at få alle Folketingets partier, undtagen DF, med på en vedtagelse, der skal stramme op på regeringens rådgivning om investeringer i ulovlige israelske bosættelser.

Vedtagelsen er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Den vil forhåbentlig lede til, at Danmark lever op til sit ansvar i forhold til at klæde pensionsselskaber og kommuner på, så de ikke med deres investeringer krænker den humanitære folkeret og menneskerettighederne. Vedtagelsen er samtidig en vigtig politisk sejr over den israelske regering, der om noget frygter økonomisk pres fra Europa. Vedtagelsen sker på baggrund af en forespørgselsdebat d. 19. januar 2018, hvor Alternativet, SF, Radikale og Enhedslisten havde kaldt Udenrigsministeren i salen.

Nikolaj Villumsen, udenrigsordfører for Enhedslisten, udtaler:

Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, når et samlet Folketinget, undtagen DF, i dag vedtager, at regeringen skal styrke sin rådgivning til private og offentlige aktører, om investeringer i ulovlige israelske bosættelser. Det er nemlig helt uacceptabelt og i modstrid med international lov, at danske pensionsselskaber og kommuner forsat har milliardinvesteringer i ulovlige israelske bosættelser. En fjernelse af bosættelserne er en forudsætning for fred.”

Det er drønvigtigt, at vi kan være fælles om det her. Mange virksomheder, kommuner og pensionskasser gør allerede et stort arbejde for at overholde internationale retningslinjer, og den danske stat skylder dem al den hjælp, de behøver, for at kunne tage ansvar. Så det glæder mig, at det i dag er lykkedes, at samles om det ansvar, Danmark har for at bidrage til opretholdelse af internationale retningslinjer i forhold til ansvarlige investeringer.”

Læs mere om vedtagelsen hos Danwatch

 

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer