— EU, Forsvar og internationalt

Regeringen i skandaløst brud med international lov

EU-domstolen slår i dag fast i en principiel dom, at EU’s fiskeriaftale med Marokko bryder med international lov, da aftalen omfatter det af Marokko besatte Vestsahara. Dommen får stor betydning får de igangværende forhandlinger om en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko.

Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard udtaler,

  • Jeg mener, regeringen øjeblikkeligt bør kræve, at EU stopper alle forhandlinger med Marokko, som vedrører dommen fra EU-domstolen. Dommen i dag er klokkeklar. Vestsahara må ikke være omfattet af fiskeriaftalen mellem EU og Marokko.
  • Regeringen har overhørt klokkeklare afgørelser fra EU-domstolen og EU-domstolens generaladvokat. Det står mig helt uforstående, hvordan regeringen i den grad har kunne fejlæse den juridiske situation i forhold til international lov.
  • Et meget snævert flertal i Folketingets Europaudvalg har på foranledning af regeringen givet støtte til at indlede forhandlinger med Marokko om en fornyelse af fiskeriaftalen. Dommen i dag viser, at en sådan aftale vil være et brud på international lov. Jeg har derfor indkaldt fiskeriministeren i samråd om sagen for at få en redegørelse om, hvordan det har kunne gå til, at man trods flere advarsler har bedt om opbakning til fornyelse af fiskeriaftalen.

I dagens dom fastslår EU-domstolen, at en fiskeriaftale mellem EU og Marokko kun kan være gyldig, hvis den ikke gælder det besatte Vestsahara og dets farvande. Generaladvokat ved EU-domstolen, Melchior Wathele har tidligere påpeget at 91,5% af al fiskeri på baggrund af fiskeriaftalen mellem EU og Marokko, er foregået i farvandene uden for Vestsahara.

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

 

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk

 

Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47

 

Simon Malte Olesen
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88

 

Ludvig Goldschmidt Pedersen
Pressemedarbejder
E-mail: [email protected]
Tlf: +45 61 62 43 99

 

Morten Torbjørn Andersen
Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

 

Pressebilleder af kandidaterne 

Logo