— Uddannelse og forskning

Drop karakterkrav og indfør praktikpladsgaranti på erhvervsuddannelserne

Søgningen til landets erhvervsuddannelser er faldet drastisk, siden erhvervsuddannelsesreformen trådte i kraft for fire år siden. Det er desværre fuldstændig forudsigeligt, mener Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, der giver reformens indførelse af karakterkrav en væsentlig del af skylden for det store fald. Derfor vil Enhedslisten have fjernet karakterkravet. Jakob Sølvhøj foreslår samtidig, at der indføres en praktikpladsgaranti, så alle, der starter på en erhvervsuddannelse er sikker på at kunne komme i praktik i en virksomhed. Der skal stilles krav til de private virksomheder, men det er ikke mindst vigtigt, at de offentlige arbejdsgivere går foran med et godt eksempel og opretter mange flere praktikpladser, bl.a. på social- og sundhedsområdet.

Jakob Sølvhøj udtaler :

– Det er desværre ikke overraskende, at der er sket et kraftig fald i optaget på erhvervsuddannelserne. I Enhedslisten var vi lodret imod indførelsen af karakterkrav på uddannelserne, fordi det var åbenlyst, at det ville udelukke mange fra at få en kompetencegivende uddannelse. Både blandt de helt unge, der kommer lige fra folkeskolen, og i særlig grad blandt den store gruppe af voksne, der tidligere har taget en erhvervsuddannelse efter at have været ude på arbejdsmarkedet nogle år.
– Det er helt urimeligt, at erhvervsuddannelsesreformen i stedet for at styrke uddannelsesmulighederne tværtimod har lukket vejen for tusindvis af unge og voksnes mulighed for at tage en erhvervsuddannelse. Det er nærmest skandaløst i en situation, hvor vi kan se frem til at mangle omkring 70.000 faglærte på det danske arbejdsmarked i løbet af nogle få år.
– Partierne bag erhvervsuddannelsesreformen må droppe bortforklaringerne og erkende, at reformen ikke har løst de udfordringer, der er på erhvervsuddannelsesområdet. Indførelsen af karakterkravet har været forfejlet og må ophæves hurtigst muligt. Samtidig er det nødvendigt at gøre noget ved den store mangel på praktikpladser nu. Det er ikke mærkeligt, at mange tøver med at tage en erhvervsuddannelse, når der konstant mangler 10-12.000 praktikpladser. Der må indføres en praktikpladsgaranti, så alle, der starter på en erhvervsuddannelse, er sikre på at kunne komme i praktik i en virksomhed.
– Vi skal stille krav til de private arbejdsgivere om at løfte deres del af uddannelsesansvaret, men det er samtidig helt afgørende, at de offentlige arbejdsgivere går foran med etablering af flere praktikpladser. Et oplagt sted at starte vil være en massiv forøgelse af optaget på social- og sundhedsuddannelserne, så vi både kan få flere unge og voksne i uddannelse og få opfyldt det kæmpestore behov for arbejdskraft, som ældreområdet står overfor de kommende år.

Yderligere hos: Jakob Sølvhøj, 61 62 45 39

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

 

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk

 

Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47

 

Simon Malte Olesen
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88

 

Ludvig Goldschmidt Pedersen
Pressemedarbejder
E-mail: ludvig.pe[email protected]
Tlf: +45 61 62 43 99

 

Morten Torbjørn Andersen
Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

 

Pressebilleder af kandidaterne 

Logo