— Skat og finans, Velfærd

Regeringens finanslov udsulter velfærden

Regeringen spinner, at forslaget til finanslov deler milde gaver ud til velfærden. Sandheden er dog, at udgifterne ikke kan følge med udviklingen, hvor der bliver flere ældre, flere børn, medicinpriserne stiger og opgaverne bliver flere. Det er ren fup, siger Rune Lund, Enhedslistens finansordfører.

Rune Lund, finansordfører for Enhedslisten, siger:

– Historien om, at finansloven er en gavebod, er ren fup. Fakta er, at regeringen ikke engang afsætter penge nok til at dække de stigende udgifter til flere børn og ældre. Bliver det her til virkelighed, så vil det betyde endnu mere stress for sygeplejerskerne, endnu mindre tid i ældreplejen og endnu flere børn pr. pædagog i børnehaverne.

– Regeringen taler altid om de mange ekstra milliarder, de tilfører til velfærden, mens de glemmer at sige, at der bliver flere ældre og opgaverne vokser. Buen er allerede spændt hårdt ude i velfærdens frontlinje, og nu vil højrefløjen spænde den endnu hårdere.

– Jeg synes, det her er skammeligt over for alle de mange mennesker, som hver dag knokler med at passe vores børn, pleje vores ældre og syge. År efter år skal de gå lidt længere på literen, fordi pengene ikke følger med udviklingen. Den udsultning fortsætter med denne finanslov.

Reaktioner på øvrige områder:

Ingen grøn omstilling:

– Det udstiller regeringens grønne politik, når den på finansloven vil bruge fire gange så mange penge på kampfly som på nye initiativer for klima, miljø og natur. Det er uambitiøst og en skændsel for fremtidige generationer.

Ingen mangel på arbejdskraft:

– Regeringens egne tal punkterer erhvervslivets myte om, at der mangler arbejdskraft. Når regeringens egne tal forudser, at der til næste år stadig vil være over 100.000 ledige, så viser det tydeligt, at regeringens snak om mangel på arbejdskraft mere handler om at dumpe lønnen frem for at sikre ordentlige vilkår på det danske arbejdsmarked.

Automatiske besparelser fortsætter:

– Det er slet ikke godt nok, at regeringen vil fortsætte nedskæringerne på uddannelse, undervisning og kultur på 800 mio. kr. om året helt frem til 2022. Omprioriteringsbidragene bør afskaffes nu og afskaffes helt. Ordningen, som regeringen foreslår fra 2022, er bare en ny form for automatiske spareøvelser, hvor der vil være stor usikkerhed om, hvordan pengene vil blive tilbageført til den enkelte institution.

Baggrund:

Når velfærden kun skal vokse med 0,4 pct. til næste år, kan det kun dække knap halvdelen udgifterne til flere børn og ældre, der er på 0,6 ifølge Finansministeriets egne tal. Der er derfor udsigt til serviceforringelser til næste år.

Alle nyheder