— Sundhed og psykiatri

EL: Minister skal i samråd om alarmerende forhold i psykiatrien

Enhedslisten kalder ministeren i samråd efter ny opsigtsvækkende rapport fra Retspsykiatrisk klinik, som Politiken har fået aktindsigt i, der beretter om alarmerende forhold i psykiatrien. Behandlingskrævende personer med psykisk sygdom har ikke fået tilstrækkelig behandling, og det kan være årsag til, de er havnet i personfarlig kriminalitet.

Psykiatriordfører for Enhedslisten, Peder Hvelplund siger:

– Det er dybt alarmerende oplysninger, der her fremkommer. Desværre er det ikke overraskende, det er hvad patienter, pårørende og personalet, har gjort tydeligt opmærksom på. Det er konsekvensen af en årelang underfinansiering af psykiatrien. 56 pct. af psykiaterne oplever ugentligt at måtte udskrive patienter, de ikke vurderer er færdigbehandlede. Det er dybt utilfredsstillende og en så fattig behandling af borgere med psykisk sygdom, kan vi som samfund ikke acceptere.

– Der er ingen tvivl om, at det er et politisk ansvar, at vi er havnet i denne situation. Virkeligheden lyver ikke, psykiatrien er presset langt ud over det rimelige. Regeringen taler hele tiden om et løft til psykiatrien, men det er kun ord. Sandheden er, at udgiften pr. patient i hospitalspsykiatrien er raslet ned. Det er helt afgørende, at der bliver udvist et politisk ansvar for at rette op på en årelang underprioritering af psykiatrien.

– Enhedslisten foreslår et akut løft til psykiatrien på 1 mia. kr. Der skal udarbejdes en ny psykiatrihandlingsplan med bindende mål og øremærkede midler. Der skal nedsættes en følgegruppe, der løbende kan monitorere handlingsplanen og gribe ind, hvis målene ikke opnås. Den mangeårige underfinansiering kræver en struktureret og intensivt indsats. Men det er nødvendigt for at rette op på de helt ulykkelige forhold. Det er helt nødvendigt af hensyn til patienter, pårørende og personale.

– Enhedslisten indkalder herudover til samråd, hvor Sundhedsministeren skal redegøre for, hvilke initiativer regeringen sætter i værk, for at rette op på den årelange underfinansiering.

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

 

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk

 

Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47

 

Simon Malte Olesen
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88

 

Ludvig Goldschmidt Pedersen
Pressemedarbejder
E-mail: [email protected]
Tlf: +45 61 62 43 99

 

Morten Torbjørn Andersen
Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

 

Pressebilleder af kandidaterne 

Logo