— Arbejdsmarked, Erhverv

Enhedslisten kræver whistleblowerordning for snyd med lønkompensation

Siden aftalen om lønkompensation trådte i kraft, har Enhedslistens erhvervsordfører, Victoria Velasquez, modtaget henvendelser fra medarbejdere, der i strid med reglerne bliver brugt af arbejdsgivere til at udføre arbejde, mens virksomheden modtager lønkompensation eller har opdaget, at virksomheden vil snyde med hjælpepakkerne. De medarbejdere mangler i dag et fortroligt sted at anmelde disse hændelser uden risiko fra repressalier fra arbejdsgiveren. Derfor kræver Enhedslisten nu, at erhvervsministeren tager initiativ til at oprette en whistleblowerordning, hvor medarbejdere anonymt og sikkert kan anmelde snyd med lønkompensation.

Victoria Velasquez udtaler:

  • Jeg har fået beskeder fra mennesker, som er blevet bedt om at udføre arbejde, men hvor deres arbejdsplads fortsat modtager lønkompensation. Det sætter medarbejderne i en rigtig ubehagelig situation, for de mangler et trygt og fortroligt sted at gå hen, hvor de kan fortælle om arbejdsgivernes lovbrud – uden at skulle frygte for at miste deres job eller andre repressalier. Derfor har jeg bedt erhvervsministeren om hurtigst muligt at få oprettet en whistleblowerordning, så vi kan hjælpe medarbejderne og bekæmpe svindlen effektivt.
  • Vi står over for en potentielt enorm økonomisk krise, hvor rigtig mange mennesker frygter for at miste deres arbejde. Så jeg kan godt forstå, hvis nogle er bange for at sige fra over for deres arbejdsgiver, når man bliver bedt om at komme og gøre rent eller lave andet praktisk arbejde. De mennesker skal vi hjælpe ved, at de kan henvende sig anonymt – både for medarbejdernes skyld, men også for os som samfund, som vi kan sikre, at lønkompensationen rent faktisk går til de virksomheder, som har mest brug for den.
  • Lønkompensationen er en rigtig god løsning, hvor vi i fællesskab hjælper virksomheder, der er ramt af coronakrisen, i håb om at begrænse fyringer. Derfor er det dybt forargeligt, at nogle grådige arbejdsgivere udnytter denne hjælpende hånd fra fællesskabet til at sikre sig billig arbejdskraft. Heldigvis så tror jeg ikke omfanget er stort, så de fleste kan forhåbentligt finde ud af det. Men for dem, der snyder, så skal hammeren falde hårdt og med det samme.

Enhedslisten foreslår konkret:

  • Der laves en whistleblowerordning til anmeldelse at de virksomheder som ser ud til at have søgt lønkompensation på et uberettiget grundlag.
  • Medarbejderne skal kunne gå til deres tillidsrepræsentant/fagforening, der skal kunne anmelde konkrete virksomheder på deres medlemmers vegne, så ansvaret løftes fra lønmodtageren.
  • Der skal sikres anonymitet i størst muligt omfang i forhold til virksomheden ved en medarbejders anmeldelse, og der er en vejledning, der rådgiver lønmodtageren.
  • Det skal sikres, at en lønmodtager ikke kan ifalde ansættelsesretlige sanktioner (afskediges mm.) for at anmelde sin arbejdsgiver.
Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer