— Forsvar og internationalt

Grønland er ikke til salg – men til samarbejde

Grønland er ikke til salg – men til samarbejde. Det var grønlændernes svar på Trumps ønske om at købe Grønland sidste år. Men Trump giver ikke op.
Grønland skal nu bindes tættere til USA med en ny hjælpepakke på godt 80 mill. kr.

Enhedslistens Grønlands- og Arktisordfører, Christian Juhl, siger:

  • USAs kontroversielle, men forudsigelige, tilbud vil sandsynligvis blive modtaget af grønlænderne med en gentagelse af svaret fra efteråret: Vi er ikke til salg – vi er til samarbejde.
  • Trump har opdaget mulighederne i Arktis og leder febrilsk efter at placere sig centralt i bl.a. Grønland. USA har i årtier levet højt på at have adgang til at anlægge militærbaser, ikke mindst radarstationen i Pittuffik/Thule, uden at betale en krone for det. Og der er ingen tvivl om, at USA tænker Grønland ind i deres militære stormagtsspil. Men også Rusland og Kina har appetit på Grønland og Arktis.
  • I stedet for blot at være forarget og råbe højt, bør vi sætter os sammen med grønlænderne (og færingerne) for at sikre, at Ilulissat-erklæringen om samarbejde, lavspænding og klimahensyn i Arktis fastholdes. Desuden må vi finde en løsning på grønlændernes økonomiske udfordringer, der er ganske reelle, og som gør USA’s penge interessante.
  •  Så kan amerikanerne i mellemtiden rydde op på deres 30 gamle militærbaser i Grønland, især den mest forurenede Camp Century, hvor mange tusinder tønder med radioaktiv affald er gravet ned i isen. Og de kan sikre muligheden for, at grønlænderne igen får de civile arbejdspladser og lærepladserne på Thulebasen. Endelig kunne de sikre at skibs- og flytransporten til og fra basen gives tilbage til grønlandske selskaber.

Christian Juhl har indkaldt udenrigsministeren i samråd for at få at vide, hvad regeringen vil gøre ved stormagternes rivalisering om Grønland og Arktis.

Alle nyheder