— Forsvar og internationalt

Det hviderussiske folk kræver demokrati

Det er uacceptabelt, at det hviderussiske folk kun bliver mødt af politivold og fængslinger. Folket har krav på et ægte demokratisk valg, og Enhedslisten kræver de politiske fanger løsladt omgående.

Tålmodigheden med Hvideruslands diktator Aleksander Lukasjenko, der har siddet brutalt på magten i 26 år, er helt åbenlyst hørt op. Dag efter dag går det hviderussiske folk på gaderne i Minsk. De kræver Lukasjenkos afgang og afholdelsen af et nyt og reelt demokratisk valg. Indtil videre er de dog kun blevet mødt med vold og fængslinger. Flere personer er døde, hundreder er sårede og indlagt, og tusinder er blevet fængslet. Journalister, der forsøger at dække begivenhederne, bliver udsat for overfald.

Udenrigspolitisk ordfører Eva Flyvholm udtaler om situationen i Hviderusland:

– Det er stærkt at se, at det hviderussiske folk til trods for politivolden og brutaliteten samles i gaderne for vise, at det er tid til demokratiske forandringer. Det er helt uacceptabelt, at en sådan undertrykkelse af demokrati, ytringsfrihed og forsamlingsfrihed stadig finder sted i det 21. århundredes Europa.

Indtil videre er protesterne kun taget til i styrke for hver dag, der er gået. Alt tyder samtidig på, at protesterne er meget bredt funderet i befolkningen, også bredere end tidligere protester. Fagforeninger og fabriksarbejdere, der tidligere har støttet Lukasjenko og udgjort hans vælgerbase, har nu vendt sig imod præsidenten. På statsligt TV, der plejer at være særdeles loyalt mod regimet, har medarbejderne nedlagt arbejdet.

Desværre er der ikke nogen tegn på, at Lukasjenkos regering kommer med nogen som helst løsning på konflikten eller går i dialog med befolkningen. Tværtimod fortsætter både de urimelige voldshandlinger og fængslingerne. Eva Flyvholm udtaler:

– Enhedslisten støtter de fredelige protester fra den hviderussiske befolkning. Enhedslisten har også støttet EU-sanktionerne imod politichefen og andre ansvarlige, og samtidig må vi appellere meget kraftigt til, at alle politiske fanger straks løslades. Ikke mindst er det på høje tid, at Lukasjenko træder tilbage, så det hviderussiske folk kan få afholdt et ægte demokratisk valg.

Alle nyheder