— Forsvar og internationalt

Eva Flyvholm: Nej, Danmark skal ikke åbne for amerikanske soldater

Regeringen har meddelt, at den indleder forhandlinger om et forsvarssamarbejde med USA. En aftale, som vil medføre øget militær oprustning samt muligheden for amerikanske soldater på dansk jord.

Enhedslisten er imod en sådan aftale i en tid, hvor der er brug for det stik modsatte end militær oprustning.

Forsvarsordfører Eva Flyvholm siger:

  • Nej, Danmark skal ikke åbne for amerikanske soldater, våben og aktiviteter på dansk jord. Det er ikke i vores interesse, og det går for langt i afgivelsen af dansk suverænitet.
  • Det er fint nok at have et samarbejde, men det er noget mere vidtrækkende at sige, at nu er der åbent for jeres våbenlagre og soldater. Det gavner amerikanerne, det er åbenlyst, men det er ikke i vores interesse i at få amerikanske baser eller permanent udstationering af amerikansk mandskab.
  • Det er desuden problematisk i forhold til jurisdiktion, hvis der er områder og baser, der bliver overdraget til amerikanerne. De vil få en særlig status, så de ikke er underlagt de danske myndigheder og den danske lov.
  • Løsningerne på den aktuelle krise skal findes i de politiske forhandlinger og økonomisk pres – ikke i militær oprustning. I den nuværende situation burde regeringen ikke prioritere det her, men fokusere på de politiske forhandlinger, der er i gang om situationen i Ukraine.
Alle nyheder
Ø
X