Ret til et sundt ungdomsliv

Ingen skal sendes hjem fra hospitalet, hvis de har brug for behandling – også selvom de ikke har penge og ikke har tegnet en forsikring. Sådan er det i Danmark i modsætning til mange andre lande, fordi vi ved, at alle kan blive syge, og alle kan blive ramt af en ulykke.

Men uligheden præger alligevel i høj grad vores sundhed. De store medicinalvirksomheder driver rovdrift på fællesskabet med skyhøje priser. De rigeste tegner private sundhedsforsikringer og kan få behandling på privathospitaler, mens politikere i årtier har skåret ned på det ellers stærke fælles sundhedsvæsen for at finde penge til skattelettelser. Krav om brugerbetaling på tolkebistand og mangel på læger og sygeplejersker rammer udsatte grupper hårdt.

Dårligere sundhed, mere nedslidning, kortere levetid hos dem, der ikke får en uddannelse eller lever i fattigdom er en realitet. Det rammer skævt, og det rammer de unge hårdt. Psykiske, fysiske og sociale problemer er alle blevet forværret for de unge under coronakrisen.

Alle unge har ret til sundhed, både fysisk og psykisk. Uanset, hvad du fejler eller hvor mange penge, du har.

Nu er det på tide, at vi udvider og forbedrer sundheden, og vi skal starte med:

 

1. GRATIS TANDPLEJE FOR UNGE
Det er helt forkert, at man får hjælp uanset pengepung, hvis man brækker sin arm, men at man skal have dankortet frem, hvis man knækker en tand. Tandlægeregninger på flere tusinde kroner er uoverskueligt – særligt når man er ung. Det får mange til at droppe tandlægebesøget. Men et godt helbred og sunde tænder bør ikke være et spørgsmål om social klasse.

Enhedslisten vil udvide den gratis tandpleje, så den kommunale børne- og ungdomstandpleje også dækker de 18-25-årige.

 

2. NORMKRITISK SEKSUALUNDERVISNING
Unge har ret til seksualundervisning, som stiller spørgsmål ved kantede forestillinger om den ”rigtige og forkerte” seksualitet og kønsopfattelse, og som passer til vores nye samtykkebaserede voldtægtslovgivning. Seksualundervisning i dag er ofte fokuseret på pubertet, seksuelt overførte sygdomme, graviditet og prævention – men i mindre grad, hvordan man navigerer i et ungdomsliv eller sikrer samtykke. Det burde handle mere om samtykke, grænser og forskelligheder.

Enhedslisten vil indføre obligatorisk, timesat og alderssvarende normkritisk seksualundervisning for alle elever i folkeskolen og på alle ungdomsuddannelser.

 

3. SUNDHEDSVEJLEDERE PÅ ALLE UNGDOMSUDDANNELSER
Alt for mange unge kæmper med sociale, psykiske eller fysiske problemer og ved ikke, hvor de skal gå hen efter hjælp. Stress i skolen, spiseforstyrrelser, uønskede graviditeter eller tvivl om egen krop og seksualitet kan præge et helt ungdomsliv, og alt for mange går med det alene.

Enhedslisten vil ansætte sundhedsvejledere på alle ungdomsuddannelser, hvor den unge kan henvende sig direkte uden henvisning. Sundhedsvejlederen skal være særligt uddannet, have faste kontortider og kunne vejlede om psykisk, fysisk og social trivsel.

 

4. NATIONAL HANDLEPLAN FOR UNGE MED PSYKISKE LIDELSER

Alt for mange unge med psykiske problemer oplever, at de ikke bliver hørt eller taget alvorligt, og at de ender på lange ventelister, hvis de endelig får hul igennem til systemet. Der er alt for lang ventetid i psykiatrien og manglende kvalitet i de kommunale tilbud til unge med psykiske lidelser. Det skal der gøres op med, så unge får hurtigere adgang til tilbud, der giver mening og som tager højde for børn og unges særlige behov.

Enhedslisten vil have en særskilt børne- og ungdomspsykiatrisk handleplan, som skal leveres i forbindelse med en kommende 10 års psykiatriplan for den samlede psykiatri.

Tilbage til forsiden
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer