FL21: Finansiering

Det er afgørende for Enhedslisten, at vi fastholder klimaambitionerne og samtidig bekæmper den stigende ulighed i samfundet. På den baggrund har vi en række forslag til, hvordan man finder pengene til at finansiere vores krav til FL21:

  • Spekulanter skal bidrage mere. Danskere betaler mere skat af penge tjent på arbejde end af penge tjent på aktiespekulation. Højrefløjens skattesænkning for kapital- og aktieindkomst hjælper nærmest udelukkende den ene procent med de højeste indkomster og øger derfor uligheden. Beskatter vi i stedet store indkomster fra renter, ejendomme og aktiespekulation på samme niveau som lønindkomst, vil det indbringe over fem milliarder kr.
    .
  • Skatten skal være progressiv for millionærer. I dag betaler man samme procentsats i topskat, uanset om man tjener 600.000 kr. eller fem millioner om året. Vi foreslår at gøre topskatten progressiv, så satsen stiger, når indkomsten stiger. Tjener man over en million kr., så stiger satsen med fem pct. Over to millioner kr. med yderligere fem pct. Over tre millioner med endnu fem. Det er folk med ekstremt høje indkomster, som vi beder om at bidrage mere. Det vil mindske uligheden og indbringe 3,7 milliarder kr.
    .
  • Selskaber med overnormal profit skal betale mere i skat. Medicinalselskaber, der sidder på patenter, og selskaber på markeder med svag konkurrence kan tjene mange flere penge, end hvad der er normalt for selskaber. Fænomenet kaldes “overnormal profit”, og selv borgerlige økonomer vil medgive, at det er mindre forvridende at beskatte overnormal profit sammenlignet med den almindelige flade selskabsskat, der ikke tager hensyn til, om profitten er normal eller overnormal. Vi foreslår en ’topskat’ for selskaber på fem pct. for den del af indtjeningen, der er overnormal (defineret som egenkapitalforrentning over 15 pct.). Tiltaget vil kun ramme selskaber, der tjener eksorbitante beløb, og indbringe 2,8 milliarder kr.
    .
  • Øget kontrol med skattely Vi taber årligt fem til syv milliarder kr. grundet skattely af. Derfor foreslår vi ansætte 150 ekstra medarbejdere i de projekter (CEBIS, Transfer Pricing og Money Transfer) i skatteforvaltningen, der går efter at forhindre, at skattekroner ender ulovligt i skattely. Der er i dag kontrolsager, som ikke bliver løftet, og derfor kan disse medarbejdere tjene mere end deres løn hjem. Det antages med et forsigtigt skøn at indbringe 400 millioner kr.
Alle kampagner
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

 

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk

 

Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47

 

Simon Malte Olesen
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88

 

Ludvig Goldschmidt Pedersen
Pressemedarbejder
E-mail: [email protected]
Tlf: +45 61 62 43 99

 

Morten Torbjørn Andersen
Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

 

Pressebilleder af kandidaterne 

Logo