Hurra for flere voksne

– nu fortsætter kampen for reelle minimumsnormeringer i alle daginstitutioner

Der skal være nok voksne i vores børnehaver og vuggestuer til at give børnene omsorg. Man skal ikke som forælder have ondt i maven, når man afleverer sit barn. Og man skal ikke som ansat opleve, at der ikke er tid til at trøste et grædende barn, fordi man er alene med en stor gruppe børn.

Derfor er det også en stor sejr for både børn, forældre og ansatte, at vi nu har fået en finanslov, som betyder flere penge til børnehaver og vuggestuer, og som ved lov sikrer, at der kommer en bund under, hvor få voksne der må være. Det er også en stor landvinding for Enhedslisten at indgå sådan en aftale, for vi har kæmpet for minimumsnormeringer siden 2011.

Helt præcist afsætter vi 500 millioner kr. næste år, og vi har aftalt, at det beløb vokser til 1,6 milliarder kr. i 2025. Omregnet til ansatte vil det betyde ca. 5.000 flere voksne i institutionerne i 2025.

 

For få voksne

Desværre er vi ikke kommet i mål med Enhedslistens gamle krav om minimumsnormeringer. Det fyger med tal og modeller, som det kan være svært at finde hoved og hale i. Men for at gøre det kort, så er der brug for dobbelt så mange voksne, 10.000 flere ansatte, før vi reelt kan sikre, at der maksimalt er tre børn pr. voksen i vuggestuerne og seks børn pr. voksen i børnehaverne.

Problemet er, at der inden for den økonomiske ramme, som nu er aftalt, ikke er penge nok til at ansætte nok voksne. Når nogen alligevel hævder, at man kan få minimumsnormeringer med 1:3 og 1:6 for de penge, så er det kun, hvis man opgør det som et gennemsnit i kommunerne og tæller voksne med i opgørelsen, som reelt ikke er sammen med børnene. Som f.eks. ledere, støttepersonale eller vikarer, der jo ikke er en ekstra ansat, men dækker af for en syg.

Selv om det vil se godt ud i regnearkene, og der samlet set kommer mange nye stillinger, vil mange børn og forældre og opleve, at der stadig er alt for lidt personale. Det vil ikke være slut med at stille spørgsmålet, ”hvor er der en voksen”. Derfor fortsætter vi i Enhedslisten kampen for flere voksne – også efter denne aftale. Vi er ikke i mål ift de forventninger, som mobiliserede titusindvis af forældre og bedsteforældre under valgkampen.

 

Gå med

Der er brug for, at alle gode kræfter står sammen om at holde kravet om minimumsnormeringer højt på dagsordenen. Det er forældre-bevægelsens aktiviteter, der har skabt presset og har skabt det her resultat. Og der er brug for dig og hver eneste forælder og bedsteforælder, hvis presset skal holde gennem årene, der kommer. Vi kom ikke i mål i denne finanslov, men det er heller ikke den sidste finanslov, der skal indgås.

 

Fasthold momentum

Det er nu, der er bevægelse og momentum. Og derfor er det også nu, der skal ske noget. Vi skal følge op på, om pengene rent faktisk bliver brugt til flere voksne ude i kommunerne. Vi skal presse på til næste års økonomiaftaler og finanslov og til det kommende kommunalvalg. Gå med i forældrebevægelsen eller meld dig ind i Enhedslisten og vær med til at kæmpe for reelle og anstændige minimumsnormeringer, så vores børn kan få nok omsorg og voksenkontakt.

Alle kampagner

Enhedslisten arbejder hver dag på at trække dansk politik i en mere solidarisk retning. Til det har vi brug for din hjælp.

Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

 

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk

 

Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47

 

Simon Malte Olesen
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88

 

Ludvig Goldschmidt Pedersen
Pressemedarbejder
E-mail: [email protected]
Tlf: +45 61 62 43 99

 

Morten Torbjørn Andersen
Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

 

Pressebilleder af kandidaterne 

Logo