Klimahandling nu

Klimakrisen skal stoppes, og derfor er en grøn omstilling af alle dele af vores samfundet tvingende nødvendig. Men for at klimakrisen ikke bidrager til at øge uligheden i vores samfund, skal den løses på på en måde, hvor vi samtidig værner om dem i vores samfund, der har mindst. Det er Enhedslisten din garanti for.

Omstilling fra sorte til grønne virksomheder

I Enhedslisten vil vi blandt andet indføre en CO2-afgift – det er klimaforskere og økonomer enige om vil have den største effekt på at mindske erhvervslivets CO2-udslip. Men vi vil ikke, som andre partier, bruge pengene fra en afgift på skattelettelser, men i stedet på at reducere CO2-udledningerne endnu mere – ved at give økonomisk tilskud til de virksomheder, der selv yder en indsats for at mindske deres klimaaftryk.

Klima og velfærd

For os er der ingen modsætning mellem grøn omstilling og bedre velfærd. Vi har råd til begge dele. Men det kræver, at vi som fællesskab beder dem, der har mest, om at betale en større del af regningen. Det kræver et opgør med de store skatterabatter til aktiespekulanter. Det kræver skarpere kontrol med virksomheder i skattely. Og det kræver, at vi retter op på den ulighedsskabende økonomiske politik, som højrefløjen har ført. For os er det helt essentielt, at den grønne omstilling ikke bliver uforholdsmæssig dyr for den del af befolkningen, der har mindst.

Grøn omstilling for hele landet

Vi vil benzin- og dieselbiler til livs, men det er ikke alle steder offentlig transport kan bruges som alternativ til bilen. Derfor vil vi give tilskud til elbiler, så mennesker, der bor på landet og har brug for en bil, også kan få hverdagen til at hænge sammen. Vi ønsker også at indføre kørselsafgifter, der er dyrest i de store byer, hvor der er trængsel, og billigst i landområderne.

For Enhedslisten er det nemlig både vigtigt, at den grønne omstilling bliver socialt retfærdig, og at den også fungerer for dem af os, der bor uden for de store byer.

Hvor skal pengene komme fra?

Vi foreslår blandt andet en grøn rigmandsskat, som skal skaffe mindst halvanden milliard til grønne investeringer i havvindmøller, ladestandere til elbiler og anden infrastruktur. Helt konkret foreslår vi, at danskere med en formue på mere end 3 mio. kr. bestående af obligationer, aktier og penge indsat i banken skal betale én procent mere i skat, og at disse penge skal bruges direkte på den grønne omstilling.

Derudover vil vi have et opgør med en række danske virksomheder, som modtager gratis CO2-kvoter og dermed kan slippe med en billigere regning for udledningen af drivhusgasser. Disse virksomheder skal til at betale for deres CO2-udslip, og disse indtægter skal bruges på den grønne omstilling.

 

 

Alle kampagner
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer