SKAT

Skandalesagerne hober sig op i SKAT, og pr. januar 2017 mangler SKAT ifølge tal fra Skatteministeriet at inddrive ca. 100 mia. kr., og SKAT vurderer, at det højest vil være muligt at inddrive 20 mia. kr. af disse penge. Hvis SKAT ikke var blevet sparet i stykker, havde mange flere af disse 100 mia. kr. været i velfærdskassen, og vi kunne have brugt mange flere milliarder på velfærd, ny infrastruktur eller investeringer i uddannelse og de områder i Danmark, hvor der mangler ressourcer og økonomiske muligheder.

Alle kampagner

SITUATIONEN I SKAT

SKAT’s problemer skyldes en farlig cocktail af massive personalenedskæringer, endeløse organisatoriske ændringer og kuldsejlede IT-projekter. Dette har resulteret i et kaos, der betyder, at færre penge inddrives, svindlere har kronede dage, og at kvaliteten af SKAT’s arbejde er forringet, hvilket også går ud over retfærdighedsfølelsen og borgernes retssikkerhed. Tilliden til velfærdssamfundets fordelingsnøgle, skattesystemet, forsvinder som dug for solen i takt med at skeletterne vælter ud af skabet.

 

De politisk ansvarlige for situationen er de partier, der har sparet SKAT i stykker. Det var i første omgang VKO, der med et snævert flertal gennemførte strukturreformen i 2005, hvor SKAT i den forbindelse og efterfølgende blev skåret med tusindvis af stillinger. Kristian Jensen, landets nuværende finansminister, har en hel særlig del af ansvaret for skandalen, da han var skatteministeren fra 2004 til 2010. Men skylden ligger desværre også på SRSF-regeringen, der for eksempel i forbindelse med finansloven for 2014 nedlagde 400 stillinger i SKAT, og som grundlæggende videreførte den tidligere regerings besparelsesstrategi for SKAT.

 

Situationen er i dag fuldstændig uholdbar og har været det længe. Allerede i 2007 påpegede Statsrevisorerne, at SKAT ved sin oprettelse ikke fik tilført de nødvendige ressourcer samtidig med, at restancerne var steget med et milliardbeløb.

I 2005 var der ansat ca. 11.500 personer i SKAT[1], mens der i 2016 var ansat ca. 6.300[2]. Der er altså blevet skåret ca. 5.000 stillinger i SKAT siden 2005.