— Kultur og medier

Søren Søndergaard om medieaftale: Må ikke holde 5 minutter efter næste folketingsvalg

I nat indgik regeringen og DF et smalt medieforlig for de næste 5 år. Enhedslisten afviser indholdet.

Søren Søndergaard udtaler:

  • På flere punkter er medieforliget mellem regeringen og DF bedre end det udspil, som regeringen oprindelig kom med. F.eks. fjernes nedskæringerne på bl.a. TV2-regionerne, og der lægges op til en stærkere støtte til det regionale medielandskab. Regeringens dybt problematiske forslag om at sælge ud af TV2 er ikke stoppet, men afgørelsen er dog udskudt et par år.
  • Imidlertid står de helt store problemer tilbage. Den samlede samfundsmæssige prioritering af public service og publicistiske medier rundbarberes med næsten en milliard kroner i perioden fra 2019 til 2023. Værst går det ud over DR, som vil være ude af stand til at levere alle de krav, som forligspartierne stiller. Det vil uundgåeligt gå ud over dansksprogede og danskproducerede udsendelser på nyhedsområdet, kulturområdet eller kvalitetstilbud til vores børn.
  • Selvom rigtig mange spørgsmål er totalt uafklarede i forligsteksten, så står det klart, at den danske befolkning vil blive udsat for langt flere reklamer i de medier, som støttes af fælleskassen, bl.a. vil der komme yderligere en TV-kanal og en radiokanal fyldt med reklamer. Om det vil sikre flere kvalitetsudsendelser, er mere end tvivlsomt, da det samlede annoncemarkedet for de danske medier ikke er stigende, men under voldsomt pres fra multinationale mediegiganter.
  • Omlægningen fra licens til medieskat sker på den mest muligt asociale måde. En lavtlønnet sosu-assistent eller butiksansat skal betale nøjagtig det samme i medieskat som en mangemillionær. Hele ideen om, at de bredeste skuldre skal bære det tungeste læs, er pist borte.
  • Samlet set er medieforliget helt uacceptabelt. Det forlig må ikke holde 5 minutter efter næste folketingsvalg.
Alle nyheder