— EU

Enhedslisten vil sætte en stopper for filippiner-finten

Enhedslisten foreslår, at Danmark indfører nye strammere regler for udstationerede arbejdere. Det skal sikres, at personer som udstationeres til Danmark skal have en dansk opholds- og arbejdstilladelse. Forslagene fremlægges i forbindelse med en stor EU-debat mellem de danske spidskandidater, som afholdes af Danske Vognmænd lørdag den 11 maj.

Udspillet kommer i lyset af sidste års afsløringer om, hvordan op mod 200 filippinere boede under usle uhygiejniske forhold i en stor lejr i Padborg. Her blev de hyret af dansk vognmand til en timeløn på helt ned til 15 kroner i timen.

Nikolaj Villumsen, spidskandidat til EU-parlamentet for Enhedslisten, udtaler:

– I valgkampen er der ingen der er for social dumping. Men en række partier snyder på vægten når de bryster sig af EU’s vejpakke. Vejpakken er et skridt på vejen, men den er langt fra kommet i mål med de reelle udfordringer. Derfor løfter vi nu 3F’s forslag om nye regler for udstationering i EU. Enhedslisten foreslår, at alle der skal udstationeres til det danske arbejdsmarked gør dette på dansk opholds- og arbejdstilladelse.

– Vi har brug for et opgør med den måde EU’s udstationeringsregler fungerer på. Vi har været vidner til hvordan skandalesager som Padborg-sagen har kunne finde sted fordi EU’s regler er så dårlige som de er i dag. Vi har brug for et markant brud med EU’s nuværende tankegang, hvilket er netop derfor vi vil sikrer, at en hver der arbejder på det danske arbejdsmarked sikreres danske overenskomstforhold.

– I dag kan de danske myndigheder stoppe en given lastbil, herefter kan de tilbageholde lastbilen hvis den ikke lever op til de gældende regler. Men de må ikke tilbageholde den trailer den bærer på. Det betyder at skruppelløse vognmænd kan sende en ny trækker afsted for at hente traileren. Det skal vi have stoppet. Vi skal give myndighederne ret til at tilbageholde hele lastbilen, så ingen kan lukrerer på dårlige forhold.

Baggrund

Enhedslistens udspil indeholder flere forslag, som skal sætte en stopper for den såkaldte filippiner-finte, hvor ikke-EU-borgere får opholds- og arbejdstilladelse i et andet landet og med hjælp fra arbejdskraftens fri bevægelighed kan importeres af arbejdsgivere til arbejde i Danmark. Konkret foreslår Enhedslisten:

  • Dansk opholds- og arbejdstilladelse for at arbejde i Danmark.
    I dag fungerer arbejdskraftens fri bevægelighed i EU sådan, at man som ikke-EU-borger med en polsk opholds- og arbejdstilladelse kan tage arbejde i hele EU, herunder på det danske arbejdsmarked. Netop sådan endte filippinerne i Padborg. Systemet fungerer tydeligvis ikke og må laves om Enhedslisten foreslår, at indføre et krav om, at alle udenlandske statsborgere, som arbejder på det danske arbejdsmarked skal have en dansk opholds- og arbejdstilladelse.
  • Muligheden for at konfiskere hele lastbilen.
    I dag ser vi hvordan vognmænd ganske enkelt kan sende en ny trækker efter en trailer, som er blevet tilbageholdt af de danske myndigheder. Vores forslag vil sikrer, at det ikke er den enkelte chauffør myndighederne er efter, men de skruppelløse vognmænd og speditører der tillader de dårlige forhold.
  • Styrket myndighedsindsats.
    For at sikrer, at transport på de danske veje sker efter gældende regler er det afgørende, at vi styrker myndighedskontrollen. Sådan kan vi sikrer, at alle der kører på de danske veje, både danske og udenlandske kollegaer, har ordentlige vilkår.
Alle nyheder