— Udland

Beskyt civile liv

Lørdag den 7. oktober indledte den højreekstreme og islamistiske Hamas-bevægelse et forfærdeligt terrorangreb i Israel. Mere end tusind mennesker er blevet slået ihjel på en musikfestival,  i israelske landsbyer og i kibbutzer. Hamas har også kidnappet civile og ført dem ind i Gaza, hvor det rapporteres, at over 100 gidsler nu befinder sig. 

Vi fordømmer Hamas’ målrettede angreb på det kraftigste. Intet kan retfærdiggøre det angreb på civile israelere, som vi har været vidne til.

Nu regner det israelske militærs bomber ned over beboelseskvarterer i Gaza, og Benjamin Netanyahus regering forbereder en landinvasion. Over tusind civile er allerede dræbt, herunder flere hundrede børn.  Den israelske regering har indledt en total blokade af Gaza, der forhindrer adgang til medicin, vand, fødevarer,  brændstof og andre forsyninger til Gazas civilbefolkning. Hundredetusinder af palæstinensere er fordrevet fra deres hjem. Der er tale om klare brud på krigens love og på international ret, som vi i Enhedslisten klart fordømmer – det må høre op. 

Perspektiverne i en landinvasion er forfærdende. Det er umuligt at forestille sig, at det ikke vil medføre kolossale tab af civile liv og potentielt en reel fordrivelse. Det varsler en katastrofe af så store dimensioner, at det ikke kan begribes. Og lige som den årtier lange besættelse ikke kan retfærdiggøre et terrorangreb, så kan et terrorangreb heller ikke retfærdiggøre nye krigsforbrydelser og fordrivelse.

I den offentlige debat kan man høre flere, der – fordi de enten er på Israels eller Palæstinas side – forsøger at relativisere eller forsvare drabene på uskyldige civile israelere og palæstinensere. Det er en farlig og forkert tendens.

Vi  må aldrig ty til kollektiv ansvarspålæggelse, hvor mennesker alene på grund af etnicitet eller religiøse tilhørsforhold gøres kollektivt ansvarlige for terror og krigsforbrydelser begået af stater og terrororganisationer. Menneskerettighederne er ukrænkelige og krigens love skal overholdes. Der intet men. 

Danmark skal stå ubetinget på civile mennesker, folkerettens og menneskerettighedernes side. I krig skal civile beskyttes, ikke straffes. Derfor er det også en forkert beslutning, at regeringen har valgt at suspendere udviklingsbistanden til Palæstina. Det rammer den samlede palæstinensiske civilbefolkning, der efter årtiers ulovlige besættelser og undertrykkelse er dybt afhængige af bistanden. 

FN og danske bistandsorganisationer arbejder med troværdige partnere på Vestbredden og i Gaza. Indsatserne bidrager til at skabe håb og udvikling og dermed modvirke den håbløshed og desperation blandt palæstinenserne i de besatte områder, som netop er grobund for Hamas’ voldelige og ekstremistiske politik.

Verdenssamfundet må derfor gøre alt for at stoppe krigen, og for at få gang i fredsforhandlinger.
Uanset, hvor fjernt det virker, hvor spinkelt håbet er og hvor forfærdelig situationen er i dag, er der i sidste ende kun én vej frem for at bekæmpe ekstremisterne og sikre, at begge folkeslag engang kan leve i tryghed og sikkerhed. Og det er forhandlinger, der kan lede til en retfærdig fred med et ophør af Israels ulovlige besættelse og etablering af en levedygtig palæstinensisk stat.

For grundproblemet er stadig det samme: Konfliktens rødder og løsning skal findes i den mangeårige folkeretsstridige israelske besættelse, de ulovlige bosættelser og daglige ydmygelser og menneskerettighedskrænkelser over for den palæstinensiske befolkning. Kun gennem frihed og lige rettigheder til palæstinenserne, kan fred og sikkerhed for begge befolkninger sikres.

Alternativet er, at besættelsen og den onde spiral af had, vold og gengældelse fortsætter. Det vil fortsætte med at styrke de mest ekstreme kræfter på begge sider, mens generation efter generation af israelske og palæstinensiske borgere betaler prisen. 

Enhedslistens hovedbestyrelse vedtog d. 22. oktober 2023 en udtalelse vedr. den aktuelle konflikt i Palæstina/Israel. Den kan læses her: Udtalelse vedr. konflikten i Palæstina/Israel

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74


Download: Logoer