Enhedslisten fremlægger forslag til forsoning under besøg på De Vestindiske Øer

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, deltager fra d. 30. marts til d. 2. april, efter invitation fra guvernøren, i den officielle markering af 100 året for salget.

I forbindelse med besøget opfordrer Nikolaj Villumsen statsministeren til at bruge markeringen af 100 året for salget til at undskylde for slaveriet og salget af øerne, hvor lokalbefolkningen ikke blev spurgt. Samtidig fremlægger Enhedslisten en række konkrete forslag til initiativer, som Danmark bør tage som opfølgning på en undskyldning for at afhjælpe nogle af de demokratiske og sociale problemer som slaveriet og salget har skabt.

Nikolaj Villumsen udtaler:

– Jeg mener, at Danmark skal undskylde slaveriet på De Vestindiske Øer, og beklage, at lokalbefolkningen, hverken blev inddraget eller fik sikret deres borgerrettigheder, da de for 100 år siden blev solgt til USA. Statsministeren bør bruge sin tale på øerne i forbindelse med markeringen til at give en officiel undskyldning.

– Danmarks slaveri og salget af øerne har forsat konsekvenser i dag. De tidligere Vestindiske Øer har problemer med fattigdom, vold og begrænset adgang til demokratisk deltagelse, mens de formuer, der blev bragt hjem fra de danske kolonier, har spillet en vigtig rolle i udviklingen af det danske samfund.

– For blot hundrede år siden solgte Danmark tre øer og en hel befolkning til USA. Det skete efter 200 års brutal kolonisering og 175 års slaveri, hvor 120.000 slaver blev fragtet på danske skibe. Det er den forfærdelige historie vi deler – og en officiel undskyldning burde være en lille gestus, der blev efterfulgt af en større indsats for forsoning og dialog.

– Vi har en fælles historie med befolkningen på øerne, og der er derfor brug for øget dialog og udveksling. Jeg mener derfor vi fra Danmark bør tage konkrete initiativer, der kan afhjælpe nogle af de problemer som slaveriet og salget har skabt, og som samtidig kan styrke båndene mellem øerne og Danmark.

Nikolaj Villumsen kan kontaktes på 6162 509

Enhedslistens forslag til dansk handling

Etablering af studiepladser for studerende fra øerne på dansk og historie på danske universiteter

Øernes befolkning har ret til bedre adgang til deres egen og vores fælles historie. Digitalisering af arkiverne er et vigtig første skridt. Udvekslingspladser for studerende vil kunne bidrage til sproglig, historisk og fysisk adgang til arkiverne

Invitation til, at De Vestindiske Øer, får en officiel repræsentation i Danmark

I dag har Danmark et konsulat på De Amerikanske Jomfruøer, mens øerne ingen repræsentation har i Danmark. Enhedslisten mener, at regeringen bør række hånden ud og invitere øerne til at etablere en repræsentation i Danmark.  En gensidig officiel tilstedeværelse vil være et godt udgangspunkt for at styrke den historiske og kulturelle udveksling.

Støtte til etablering af et slaveri eller kolonimuseum

De færreste danskere ved, at danske skibe fragtede 120.000 slaver fra Guinea til øerne i Vestindien. Danmarks kolonihistorie og ansvar for slaveri er et mørkt kapitel i Danmarks historie, som der er behov for bliver belyst løbende. I disse tider af debat om danskhed og Danmarks udvikling er det afgørende, at skolebørn og voksne har adgang til denne del af Danmarks historien.

Etablering af håndværksudveksling

I dag forfalder mange koloniale bygninger på øerne både på grund af økonomi og manglende faglig viden. Bygninger er en del af vores fælles historie og vigtige monumenter for den barske historie om slaveri. Der har tidligere været et pilotprojekt mellem fagskoler i Danmark og øernes myndigheder i forhold til bygningsbevaring og uddannelse af håndværkere. Et sådanne samarbejde bør genetableres gennem eksempelvis studiepladser på tekniske skoler og udvekslingsture.

Diplomatiske tiltag for at øerne opnår reelle politiske rettigheder

Danmark bør via diplomati hjælpe øerne med at opnå øget selvstyre og/eller de samme demokratiske rettigheder som andre statsborgere i USA har. Øerne er på FNs liste over ikkeselvstyrende territorier, og selvom befolkningen er amerikanske statsborgere har de ikke stemmeret til det amerikanske præsidentvalg. Derfor bør Danmark hjælpe øerne med at øens borgere ligestilles demokratisk.

Baggrund

Slaveriet og salget af øerne har stadig konsekvenser i dag. Mange efterkommere af slavegjorte er ramt af økonomiske og sociale problemer, og salget har haft konsekvenser for demokratiet. Ved salget blev befolkningen ikke inddraget, kun i Danmark var der folkeafstemning, og Danmark sikrede sig ikke, at de nye ejere ville overholde borgerrettigheder. Øerne er i dag på FNs liste over ikkeselvstyrende territorier. Befolkningen er amerikanske statsborgere, men har forsat ikke stemmeret til det amerikanske præsidentvalg. En måling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Jyllands-Posten viser, at 49 pct. af danskerne mener, at Danmark bør give en officiel undskyldning, mens 36 pct. er imod.[i]

 

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer