EL: Stop PISA panikken

PISA-resultater må ikke misbruges til forhastede politiske initiativer på skoleområdet. Det mener Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, der advarer mod at lovgive om tvangsspredning af tosprogede elever.

Jakob Sølvhøj udtaler :

  • Det er forstemmende at se, hvordan nogle politikere bruger resultaterne af PISA-testen af tosprogede elever som afsæt for populistiske udmeldinger om tvangsspredning af tosprogede elever i folkeskolen. Tvivlsomme og overfortolkede PISA-resultater er tidligere blevet brugt til at legitimere stærkt problematiske ændringer af folkeskolen. Det må ikke ske igen.
  • Det vil være helt uacceptabelt med lovgivning om tvangsspredning af tosprogede elever. Det er klart, at kommunerne løbende skal være opmærksomme på elevsammensætningen på skolerne og gøre sig overvejelser om udviklingen i de enkelte skoledistrikter, men lad nu kommunerne håndtere den sag uden statslig indblanding.
  • Folkeskolereformens forringelser, de konstant voksende klassekvotienter og besparelserne på folkeskolen får stadig flere forældre til at vælge folkeskolen fra. En lovgivning om tvangsspredning af elever vil utvivlsomt få endnu flere forældre til at vælge folkeskolen fra.
  • Der er ikke brug for nye tvangsforanstaltninger i folkeskolen. Der er til gengæld brug for at tilføre folkeskolen flere ressourcer, så lærerne får mere tid til den enkelte elev, og så vil det være rigtig fornuftigt at genindføre dansk som andetsprog som linjefag i læreruddannelsen.
Flere nyheder