Elever læser dårligere – Enhedslisten kalder Riisager i samråd

De danske skoleelever er blevet dårligere til at læse de seneste fem år, viser ny forskning. Det er en fiasko for folkeskolereformen, mener Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, der straks har indkaldt undervisningsministeren i samråd om sagen.

Jakob Sølvhøj siger:

  • De danske skoleelever er blevet dårligere til at læse de seneste fem år. Det er en fiasko for folkeskolereformen. Det viser med al tydelighed, at den stort opslåede reform ikke har levet op til ambitionerne. Nu haster det for alvor med en målrettet indsats for at give eleverne læselysten tilbage.
  • Jeg håber den her undersøgelse bliver et vink med en vognstang over for partierne bag folkeskolereformen. Jeg har med det samme indkaldt undervisningsminister Merete Riisager i samråd, hvor jeg vil opfordre til en hurtig reaktion.
  • Jeg hæfter mig ved, at det endnu engang bliver slået fast, at længere skoledage og nationale test ikke fører til bedre resultater. Til gengæld er jeg slet ikke i tvivl om, at når lærerne har fået dårligere vilkår og muligheder for at forberede undervisningen, så spiller det negativt ind.
  • Vi skal sætte en anden retning for folkeskolen. I Enhedslisten ønsker vi at fjerne de lange skoledage, der udmatter og stresser børnene og begrænser deres lyst til at læse og lære. I stedet skal der satses på bedre forberedelsestid til lærerne og flere to-voksenordninger i klasserne.

 

Fakta

Den netop offentliggjorte PIRLS rapport viser, at det er gået tilbage med læseresultaterne for danske elever i 4. klasse siden 2011. Eleverne læser dårligere end for 5 år siden.

Det viser sig samtidig, at der er stor spredning i elevernes læsefærdigheder med op til 3 års forskel i læseniveauet.

Hele 15% af eleverne i undersøgelsen er på en lavt kompetenceniveau på trods af, at 8% af de svageste læsere på forhånd var udelukket fra undersøgelsen.

Alle nyheder