— Arbejdsmarked, Velfærd

EL: Ny NFA-rapport bekræfter nedslidende arbejdsliv

Lønmodtagernes arbejdsliv er alt for hårdt, viser nye tal. En ud af syv har et hårdt psykisk belastet arbejde, mens hver tiende har et hårdt fysisk job. Det giver dårlig livskvalitet, når 571.864 personer føler sig stressede alene på grund af arbejdet. Det går ud over familie- og fritidslivet, at en halv million lønmodtagere er meget trætte eller helt udmattede efter en arbejdsdag. Det forklarer også, hvorfor det store flertal ønsker et stop for stigningen i pensionsalderen og muligheder for tidligere tilbagetrækning. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har i dag udgivet rapporten ”Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2018”, som dokumenter de alvorlige tilstande i danskernes arbejdsliv. Det danner baggrund for de forhandlinger som i dag starter hos Beskæftigelsesministeren om arbejdsmiljøet.

Christian Juhl, Enhedslistens arbejdsmiljøordfører udtaler:

– Alt for mange bliver syge i kroppen eller sindet af at gå på arbejde. Det er blevet værre siden de første målinger i 2012, og det er meget alvorligt for vores samfund og ikke mindst alle dem, som får ødelagt livet af dårligt arbejdsmiljø. Det er helt afgørende, at vi helt skifter spor i arbejdsmiljøindsatsen, så man kan gå sund og rask hjem fra jobbet hver dag. Enhedslisten har 11 konkrete forslag, som kan gøre en forskel for dem, det handler om, nemlig de ansatte. For der findes ikke noget vigtigere end menneskers liv og helbred.

– Det psykiske arbejdsmiljø er fortsat rigtig dårligt. Tallene viser, at alt for mange er belastet og oplever stress og konflikter mellem arbejdsliv og privatliv. Det er særlig galt i det offentlige, og det skal politikerne løse. Naturligvis glæder jeg mig over, at der er et fald i perioden siden 2016, men det skyldes jo først og fremmest, at kollegerne tager sig bedre af hinanden – ikke at arbejdsgiverne løser problemet.

– Der er fortsat alt for mange, som har et hårdt fysisk arbejde og alt for store belastninger. Det er ikke blevet bedre siden 2012, selvom færre er udsat, så er der flere, som oplever større belastninger. Vi skal jo ikke tage piller for at klare arbejdet, så det er stærkt bekymrende, at antallet af lønmodtagere, som har smerter dagligt eller flere gange om ugen, er steget til 686.000. Det er helt uacceptabelt.

Alle nyheder