— Arbejdsmarked, Skat og finans, Socialpolitik

I dag kan topdirektørerne holde fri resten af året

I dag – den 8. januar – har direktørerne for nogle af Danmarks største virksomheder tjent det samme som en gennemsnitlig lønmodtager tjener på et år.

Det nye år er knap nok kommet i gang. Men alligevel kan direktørerne i nogle af Danmarks største virksomheder i dag vælge at pakke sammen og holde fri resten af året – hvis de altså blot vil tjene det samme som en gennemsnitlig lønmodtager bruger et helt år på at skrabe sammen.

Topdirektørerne skal med andre ord kun arbejde otte dage, hvis de vil tjene det samme som en almindelig lønarbejder, der i gennemsnit tjener 563.664 kroner om året. Direktørernes løn er nemlig mere end 45 gange så høj.

Samtidig med at direktørerne indkasserer deres millionlønninger, stiger antallet af børn der vokser op i fattigdom, og regeringen er i fuld gang med at udhule vores velfærd. Det vidner om en stigende ulighed i vores samfund, som både er bunduretfærdig og helt unødvendig.

Pelle Dragsted, politisk ordfører, siger:

  • Uligheden i Danmark har ikke været ikke været så høj i 35 år, som den er lige nu. En lille, velhavende elite er stukket helt af fra resten af befolkningen og bliver kun rigere og rigere. Alt imens skubbes titusindvis af børnefamilier, syge og arbejdsløse ud i fattigdom og må hver dag kæmpe for at få råd til helt basale ting som mad og medicin. Det er et kæmpe svigt.
  • Ansvaret ligger et eneste sted – nemlig hos politikerne på Christiansborg. Det er et politisk valg, når regeringen vælger at dele skattelettelser for milliarder ud til eliten i stedet for at redde vores kriseramte velfærd og holde hånden under dem, der har mindst i vores samfund.
  • Men vi har muligheden for at vælge noget andet. I Enhedslisten vælger vi at stå på samme side som det store flertal af danskerne, der ikke er født ind i rigdom og privilegier. Og vi mener, det er på høje tid at lade dem der absolut intet mangler betale en mere rimelig andel af vores fælles samfundsregning. Lad os nu værne om det Danmark, vi er så stolte af, hvor alle har de samme muligheder.

For kommentarer: Pelle Dragsted, tlf. 61 62 45 00

Det foreslår Enhedslisten:

Enhedslisten har en række konkrete forslag til at bekæmpe den stigende ulighed og for at få de rigeste til at bidrage med en mere rimelig, dvs. større, andel til fællesskabet:

  • Indføre en mangemillionærskat. Personer der tjener over 3 mio. kr. skal betale ekstra ca. 15. pct. point i topskat af alt, hvad de tjener over 3 mio. kr.
  • Beskatte aktie- og kapitalindkomst på niveau med lønindkomst. Arbejdsfrie indtægter såsom aktie- og kapitalindkomst bliver i dag beskattet med en lavere skatteprocent end arbejdsindkomster. Enhedslisten vil ligestille aktie- og kapitalindkomsten med lønindkomsten.
  • Afskaffe fattigdomsydelser. Enhedslisten vil tilbagerulle den fattigdomsskabende kontanthjælpsreform, der indeholder kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen samt integrationsydelsen.
  • Lempe skatten i bunden for lav- og mellemindkomstgrupper. Enhedslisten er ikke imod skattenedsættelser. Vi synes bare ikke, at lempelser i skat konsekvent skal tilgå de rigeste, der har mindst brug for dem. Derimod vil vi give den almindelige borger i Danmark en skatterabat i form af højere personfradrag på 10.000 kr. På den måde får både mennesker i og uden for beskæftigelse en skattelettelse på ca. 3.780 kr. Det vil gavne den lavtlønnede rengøringsassistent, pædagogmedhjælper, den fattige pensionist og kontanthjælpsmodtageren

Metodenotat: beregning af ”Direktørernes sidste arbejdsdag”:

Metodenotat

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer