En ny retning for Danmark

Efter 20 dages forhandlinger kan en ny regering træde til med Enhedslisten som parlamentarisk grundlag. Enhedslisten stillede krav til og gik ind i forhandlingerne, fordi vi skulle sikre, at vi ikke bare fik en ny regering, men også en ny politisk retning. Det er lykkedes, konstaterer politisk ordfører Pernille Skipper.

– Vi har fået en af verdens mest ambitiøse klimalove med et mål om 70 procent reduktion i 2030 og en aftale om, at der skal laves en klimahandlingsplan, så vi kommer hurtigt i gang. Da valgkampen startede, var Enhedslisten det eneste parti med den målsætning blandt de fire partier. Vi kan virkelig takke bevægelserne, der gjorde det muligt at opnå inde ved forhandlingsbordet, påpeger hun.

Uligheden skal bekæmpes

Enhedslisten har også fået en garanti for et løft af velfærden. Det skal blandt andet bruges til at indføre minimumsnormeringer i vores børnehaver og vuggestuer, men også forbedringer på ældrepleje og sygehuse. Samtidig har Enhedslisten fået en klar garanti for, at det er slut med flere ulighedsskabende reformer, som rammer dem, der har mindst, og slut med skattelettelser til dem i toppen.

– Tværtimod har vi fået det nye flertal forpligtet til, at uligheden skal bekæmpes. Det er et historisk brud med den borgerlige økonomisk politik, og det har været sindssygt vigtigt for Enhedslisten, at vi også skulle have en ny retning inden for økonomien, forklarer Pernille Skipper.

Mange flere kampe forude

I forhold til udlændingepolitikken er der stadig klare uenigheder blandt de fire partier.

– Men vi har fået børnefamilierne ud af Sjælsmark og en række andre konkrete forbedringer, som jeg ved kommer til at betyde meget for de mennesker, det handler om. I forhold til at afskaffe fattigdomsydelserne, skal vi vente på en ydelseskommission, før vi for alvor kan tage slagsmålet. Vi har fået igennem, at der bliver givet en ekstra kontant støtte til udsatte børnefamilier allerede fra 1. august, og indtil der kommer nye regler. Men det ændrer ikke på, at vi slet ikke er færdige med at kæmpe for at komme af med fattigdomsydelserne, garanterer Pernille Skipper.

Enhedslisten kommer de næste fire år til at bruge vores mandater til at holde flertallet fast på en mere grøn og retfærdig retning, understreger den politiske ordfører.

– Nu skal løfterne føres ud i livet. Og så er der brug for rigtig meget andet og mere end det, der står i aftalen. Men vi har fået nogle store sejre allerede, som peger i den rigtige retning. Og vi er kun lige gået i gang.

 

Læs hele aftalen her.

Alle nyheder