— Udland

Drastisk stigning i antallet af mennesker, der sulter i verden, skal stoppes

Antallet af mennesker i verden, der sulter er steget 3 år i træk og er nu oppe på 821 millioner kronisk underernærede mennesker.

Rapporten The State of Food Security and Nutrition in the World blev mandag offentliggjort af de fem FN organisationer FAO, IFAD, WFP, UNICEF og WHO.

Rapporten, som gør status over antallet af sultne mennesker i verden, er en vigtig målestok i forhold til fremskridt mod verdensmål 2: Stop Sult senest 2030.

Rapportens vigtigste konklusioner lyder, at antallet af mennesker, der sulter i verden, er steget for tredje år i træk. Der er 821 millioner kronisk underernærede mennesker i verden – en stigning fra 811 millioner året før. 1 ud af 9 mennesker i verden sulter – det tal stiger til 1 ud af 5 i Afrika, hvor antallet af sultne stiger næsten overalt. Antallet af sultne stiger også i Latinamerika og det vestlige Asien.

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, siger:

  • Det er katastrofalt, at der er 821 millioner kronisk underernærede mennesker i verden – og at tallet er stigende. Den udvikling skal stoppes.  I FNs verdensmål nr. 2 har verdens lande lovet at udrydde sult inden 2030.
  • Det er grotesk, at vi i en verden, der aldrig har været rigere end nu, ikke har formået at udrydde sult, og dermed en væsentlig årsag til at millioner af mennesker tvinges på flugt for at finde værdige forhold for dem og deres familier. Udviklingsbistanden, der kunne afhjælpe verdens sult, ligger stadig på et alt for lavt niveau.
  • Kun 5 lande i verden bidrager med FNs mål på 0,7 pct af BNP til at afhjælpe sult og sygdomme, og til at opbygge samfund, hvor mennesker kan leve et godt liv. Skiftende danske regeringer har sagt, at de vil inspirere andre rige lande til at komme op på FNs mål på 0,7 pct af BNP – men indtil videre uden held. Det er blevet ved snakken.
  • Danmark selv har direkte skåret mere end 2,7 mia. kr. årligt i udviklingsbistand de sidste 4 år under forskellige Venstre-ledede regeringer. Oveni har de brugt penge fra den langsigtede udviklingsbistand, som kan hjælpe mennesker ud af sult og nød, når der har bevilget penge til nødhjælp i flygtningelejrene.
  • Det er vigtigt, at vores nye regering ikke gør samme fadæse, men reelt skaffer nye og ekstra midler. Vi skal både forebygge sult og nød, og dermed forebygge stigningen i antallet af flygtninge,  og samtidig sikrer nødhjælp til de mennesker, der er på flugt. Desuden skal vi yde klimabistand til verdens fattigste.

Christian Juhl har bedt ministeren for udviklingsbistand redegøre for, hvordan han vil bidrage til at ændre den katastrofale situation, som sult-rapporten fra FN alt for tydeligt dokumenterer. Og hvordan han vil gå fra snak til handling for at få andre af verdens rigeste lande til at bidrage mere.

Spørgsmål til udviklingsministeren

FN-rapporten The State of Food Security and Nutrition in the World offentliggøres  mandag 15. juli 2019 af de fem FN organisationer FAO, IFAD, WFP, UNICEF og WHO. Rapporten, som gør status over antallet af sultne mennesker i verden, er en vigtig målestok i forhold til fremskridt mod verdensmål 2: Stop Sult.

Rapportens vigtigste konklusioner lyder:

  • Antallet af mennesker, der sulter i verden, er steget for tredje år i træk. Der er 821 millioner kronisk underernærede mennesker i verden – en stigning fra 811 millioner året før.
  • Stigningen i antallet af sultne globalt – efter årtier med støt faldende tal – understreger desværre alt for tydeligt de enorme udfordringer, der er i forhold til at opnå verdensmål 2 om at udrydde sult inden 2030.
  • 1 ud af 9 mennesker i verden sulter – det tal stiger til 1 ud af 5 i Afrika, hvor antallet af sultne stiger næsten overalt. Antallet af sultne stiger også i Latinamerika og det vestlige Asien.
  • Konflikt og klimaforandring er de væsentligste grunde til, at folk sulter. Økonomisk afmatning og marginalisering er yderligere med til at drive stigningen i antallet af sultne.
  • Hvad vil ministeren gøre, for at øge Danmarks bidrag mod denne katastrofale stigning i antallet af mennesker i verden, der sulter ?
  • Hvad vil ministeren gøre for, at vi i FN-regi sikrer, at verdensmål 2 om at stoppe sult kan realiseres ?
  • Hvad vil ministeren gøre for at ændre skiftende udviklingsministres snak om at få flere rige lande til at bidrage til verdens udviklingshjælp ?
  • Vil ministeren arbejde for at øge dansk udviklingsbistand fra 2020, og vil ministeren undgå, at nødhjælp til flygtningelejrene & klimabistand tages fra den langsigtede og strategiske udviklingsbistand
Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer