— Grøn omstilling, Velfærd

Skipper: Uacceptabelt, at regeringens finanslovsforslag ikke har plads til både grøn omstilling og velfærd

I går hørte vi statsministeren tale om ’velfærden først’ og om ’et grønnere Danmark’. I dag ser vi så et forslag til finanslov, hvor der slet ikke er penge nok til begge dele. ”Det er simpelthen uacceptabelt,” siger Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten.

Pernille Skipper siger:

  •  Den første finanslov skal kunne mærkes på velfærden og måles på klimaregnskabet. Der skal være penge til minimumsnormeringer, sengepladser i psykiatrien og den grønne omstilling. Det vil ikke blive virkeligheden med det forslag, regeringen har fremlagt, og det er selvfølgelig uacceptabelt for Enhedslisten.
  • Valgets tale var helt klar. De tusindvis af mennesker, der har stemt på en ny retning og knoklet for den, de unge klimaaktivister og forældre og offentligt ansatte, der har råbt på minimumsnormeringer og flere hænder på sygehusene, har nogle helt berettigede forventninger. Og de forventninger kan det her finanslovsudspil ikke leve op til.
  •  Finanslovsforslaget indeholder i sig selv ikke et løft af vores velfærd. Der er ikke engang afsat nok penge til, at man kan garantere mod flere forringelser og fyringer. Og den pose penge, der er afsat til at forhandle om, kan ikke række til både velfærden og det grønne. Det er selvfølgelig fundamentalt for Enhedslisten, at det bliver lavet om.
  •  Jeg må ærligt sige, at der udestår et stort stykke arbejde ved forhandlingsbordet, før vi er i nærheden af at være i mål. Men Enhedslisten har en masse ideer til, hvordan vi kan få skruet op for ambitionerne, og vi går konstruktivt til forhandlingerne, også med finansieringsforslag.

Enhedslisten går til forhandlingerne med tre hovedkrav. Der skal ske et akut løft af psykiatrien, det skal være billigere at tage bus og tog, og syge ikke skal parkeres på kontanthjælp. Og så er det stadig en bunden opgave at få afsat penge til minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer.

Enhedslisten har fremlagt forslag til finansiering, der ikke hæver skatten på arbejde, og initiativer til at hæve beskæftigelsen. For Enhedslisten er det en rød linje, hvis uligheden stiger, og dermed er der lukket for de arbejdsudbudsreformer, som har domineret dansk politik det seneste årti.

Læs hele Enhedslistens finanslovsforslag her

Alle nyheder