— Arbejdsmarked

Nødvendigt med rådgivningsordning om arbejdsmiljø til små og mellemstore virksomheder

I ekspertudvalgets rapport fra 2018 anbefalede DA og FH i en mindretalsudtalelse, at der afsættes 100 mio. kr. årligt til støtte for arbejdsmiljørådgivning i små og mellemstore virksomheder. Ideen kom ikke med i ændringerne af arbejdsmiljøloven i efteråret. Nu har det samlede Arbejdsmiljøråd erklæret sig enig i anbefalingen. Det fremgår af rådets § 66 anbefalinger til beskæftigelsesministeren. Danmark havde tidligere en arbejdsmiljørådgivning, der dækkede ca. 50.000 virksomheder. Den blev lukket i 2003 af den daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, siger:

• Jeg har ved mange lejligheder talt for, at der etableres en rådgiverordning, hvor små og mellemstore virksomheder kan få let og billig adgang til rådgivning om arbejdsmiljø og sikkerhed på arbejdspladsen. Det vil kunne forbedre arbejdsmiljøet i tusindvis af de mindre virksomheder, der ikke selv råder over den nødvendige indsigt i, hvordan man skaber et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

• Derfor blev jeg meget glad, da ekspertudvalget i deres anbefalinger havde medtaget forslaget – godt nok kun som en mindretalsudtalelse. Men desværre blev forslaget ikke medtaget i efterårets ændringer af arbejdsmiljøloven.

• Det er supergodt, at Arbejdsmiljørådet i sin årlige anbefaling til beskæftigelsesministeren medtager ideen. Det må give stof til eftertanke hos beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Derfor har jeg indkaldt ministeren i samråd for ayt drøfte, hvordan vi kan sikre bedre arbejdsmiljørådgivning til de små og mellemstore virksomheder.

Læs Arbejdsmiljørådets anbefalinger her

Alle nyheder