Rige lande hamstrer vaccine

De rige lande, der har råd til det, har bestilt vaccine mod covid-19 langt udover, hvad vi har brug for. Danmark har bestilt langt flere portioner vaccine, end vi er borgere i landet.

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, siger:

  • Det er en skandale, at Danmark har placeret sig blandt de lande, der hamstrer vaccine. I ord har vi i Folketinget været enige om, at ingen er sikret før alle er sikret. Covid-19 virussen anerkender ikke grænser. Det princip skal vi holde fast i.
  • Verdens fattigste har haft sværere ved at håndtere corona-krisen, fordi deres sundhedssystemer slet ikke kan håndtere smittespredningen.
  • FN har nedsat gruppe, Cowax, til at sikre vaccine til 20 pct af befolkningerne i verdens fattigste lande. Cowax skal medvirke til, at selve vaccineringen bliver gennemført i de lande, der ikke selv har robuste sundhedssystemer, som kan klare det. Cowax mangler i øjeblikket akut 5 mia. USD for at kunne klare opgaven.
  • Danmark og andre rige lande må ikke svigte. Vi skal sikre, at vaccinen fordeles retfærdigt. Vi skal presse medicinalindustriens høje priser ned, så der er råd til at vaccinere alle. Og vi skal støtte Cowax og andre, der kan hjælpe med opgaven blandt verdens fattigste.

Enhedslisten har sammen med SF kaldt udviklingsministeren i samråd om sagen.

Alle nyheder