— Ligestilling, køn og seksualitet

EL vil give voldsramte ret til opholdstilladelse og kontanthjælp

Ligestillingsministeren er ved at udarbejde en handlingsplan mod partnervold og-drab. Enhedslisten vil have regeringen til at love, at voldsramte for fremtiden ikke fastholdes i voldelige forhold af økonomiske årsager eller fordi de er bange for at blive sendt ud af Danmark.

Hvis man fremlægger en handlingsplan uden, er det tydeligt, at regeringen sætter hensynet til at fremstå hård mod udlændinge og arbejdsløse højere end ønsket om at hjælpe voldsramte, siger ligestillingsordfører Pernille Skipper.

Pernille Skipper, siger:

  • I rigtig mange tilfælde er det ikke en reel mulighed at forlade en voldelig partner. Selv hvis man overvinder det psykiske pres og frygten, så er alt for mange kvinder dybt afhængige af deres voldelige partner, enten økonomisk eller i deres mulighed for at blive i Danmark.
  • Partnervold, der i ekstreme tilfælde ender i drab, rammer alt, alt for mange. Samtidig rammer det socialt skævt. For eksempel er der højere risiko for, at man bliver udsat for vold i nære relationer, hvis man står udenfor arbejdsmarkedet. Her risikerer man oven i købet at være økonomisk afhængig af sin voldelige partner på grund af reglerne om ægtefælleafhængighed i kontanthjælpssystemet.
  • Et lignende problem gælder voldsramte, der er i Danmark på deres partners opholdstilladelse og derfor risikerer at blive hjemsendt, hvis de forlader denne – og det selv i tilfælde, hvor det kan dokumenteres, at samlivsbruddet skyldes fysisk eller psykisk vold. Så beder vores udlændingesystem jo nærmest kvinder om at blive hos en voldelig mand.
  • Handleplanen skal gøre op med den slags regler, der på forskellige måder fastholder voldsramte i voldelige forhold. Regeringen må vise, at den tager kampen mod partnervold og –drab seriøst ved at prioritere den højere, end den gør et ufleksibelt kontanthjælpssystem og en stram udlændingepolitik.

Enhedslisten vil i de kommende forhandlinger om handleplanen mod partnervold og -drab foreslå:

  • At ægtefælleafhængigheden i kontanthjælpssystemet automatisk suspenderes ved henvendelse til et krisecenter, så voldsramte ikke forbliver økonomisk afhængige af voldelige partnere.
  • At voldsramte, der er i Danmark på deres partners opholdstilladelse, får garanti for, at deres opholdstilladelse bevares, hvis de forlader partneren og samlivsbruddet skyldes fysisk eller psykisk vold.
  • At eventuelle krisecentererklæringer fremadrettet skal kunne anvendes som dokumentation i Udlændingestyrelsens vurdering af, hvorvidt en familiesammenført person har brudt med deres partner som følge af vold.
Alle nyheder
Ø
X
STØT VORES VALGKAMP
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

 

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk

 

Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47

 

Simon Malte Olesen
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88

 

Ludvig Goldschmidt Pedersen
Pressemedarbejder
E-mail: [email protected]
Tlf: +45 61 62 43 99

 

Morten Torbjørn Andersen
Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

 

Pressebilleder af kandidaterne 

Logo