— Arbejdsmarked, Uddannelse og forskning

Offentlige arbejdsgivere svigter deres ansvar over for de unge

DR viser i dag, at næsten 2.000 offentlige virksomheder står til bøder for manglende praktikpladser. Det er helt vanvittigt, at de offentlige arbejdsgivere slet ikke lever op til deres ansvar for at skaffe flere praktikpladser til de unge på erhvervsuddannelserne, mener Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj. I landets kommuner er det kun 85 % af arbejdsgiverne, der har oprettet for få praktikpladser. Tallene viser med al tydelighed, at praktikpladsordningen ikke virker. Enhedslisten vil derfor have ændret ordningen, så alle unge reelt får garanti for en praktikplads, og sikre at de offentlige arbejdsgivere løfter deres del af ansvaret.

Jakob Sølvhøj udtaler :

  • Det er helt vanvittigt, at næsten 2.000 offentlige arbejdsgivere ikke opretter de praktikpladser, de skal. Hvordan skal vi dog troværdigt kunne presse de private arbejdsgivere til at oprette flere praktikpladser, når det offentlige i den grad forsømmer at løfte sin del af ansvaret?
  • Når så mange offentlige arbejdsgivere hellere vil betale en bøde end oprette de nødvendige praktikpladser, så vidner det om, at trepartsaftalen om bøder og bonus er helt utilstrækkelig. Derfor skal vi have skruet op for bødestørrelserne til de arbejdsgivere, der ikke opretter praktikpladser, og også gerne for bonussen til de arbejdsgivere, der opretter flere pladser, end de er forpligtet til.
  • Praktikpladsordningen skal ændres, så den reelt får karakter af en praktikpladsgaranti til de unge. Det skal simpelthen være dyrere på bundlinjen for den enkelte virksomhed ikke at oprette praktikpladser end at leve op til sit ansvar for at skaffe praktikpladser til de unge.
Alle nyheder