— Forsvar og internationalt, Miljø og fødevarer

EL: Ministre må forholde sig til rejer importeret fra Vietnam

Det er på tide, at den danske regering forholder sig kritisk til, hvordan fødevarer, der importeres til Danmark, produceres og har af betydning for forbrugernes helbred. Helt konkret har en undersøgelse fra Danwatch vist både store problemer med arbejdsforhold for vietnamesiske reje-arbejdere, og tilmed problemer med brug af antibiotika i rejeproduktionen, som medfører antibiotikaresistens hos de danske forbrugere. Det får nu Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl til at kalde fødevareministeren og udenrigsministeren i samråd.

Christian Juhl, Enhedslistens udviklingsordfører, siger:

– Det er ganske uacceptabelt, at danske supermarkeder, som Rema 1000, Føtex og Netto tjener penge på kæmperejer, der er forarbejdet i Vietnam under uhyrlige arbejdsvilkår, hvor arbejderne bliver syge af uacceptable vilkår, der giver dem kroniske lidelser.

– Hertil kommer, at der i en del af produkterne findes antibiotika, som gives forebyggende til kæmperejerne. Det kan medføre resistens hos de danskere, der spiser rejerne.

– Det er på tide, at den danske regering er mere kritisk med både arbejdsforholdene omkring produkter, der importeres til Danmark – og med indholdet af antibiotika i de fødevarer, der importeres til Danmark. Derfor har jeg kaldt fødevareministeren og udenrigsministeren i samråd om sagen.

Samrådsspørgsmål:
Hvad vil ministeren for miljø og fødevare gøre for at undgå, at fødevarer med antibiotikarester lander på danskernes bord?
Hvad vil udenrigsministeren gøre for, at arbejdere i virksomheder, der leverer til det danske marked, arbejder under sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige forhold?

For yderligere kontakt Christian Juhl: 6162 5098

Fakta om sagen:
Vietnamesiske arbejder bliver kronisk syge af at pille rejer til danske supermarkeder. I rejerne er der også fundet antibiotikarester, som udgør et globalt problem. Kæmperejer i danske supermarkeder bliver produceret under uhyrlige forhold i Vietnam. Danwatch dokumenterer, at 17 timers-vagter ved samlebånd og klorindampe giver arbejdere kroniske, fysiske lidelser.

Læs mere i Danwatchs rapport her

Alle nyheder