— Forsvar og internationalt

Trine Mach: Regeringen må lægge pres på Israel efter kendelsen i Haag

Enhedslisten hilser fredagens vigtige kendelse fra Den Internationale Domstol i Haag velkommen. Nu må den danske regering konsekvent deltage i at lægge et internationalt pres på Israel om at respektere den bindende afgørelse fra FN-domstolen i den folkedrabssag, som Sydafrika har anlagt mod Israel.

Enhedslistens udenrigsordfører, Trine Pertou Mach, siger:

– Kendelsen fra Den Internationale Domstol betyder, at Israel, som har tilsluttet sig FN’s folkedrabskonvention, må følge afgørelsen og straks standse de voldsomme angreb, der har dræbt så mange civile i Gaza. Hvis Israel vælger at sætte sig ud over afgørelsen og trodse Den Internationale Domstol, er det op til verdenssamfundet at stå vagt om den globale retsorden og FN og lægge det størst mulige pres på Israel. Et særligt ansvar har Israels vigtigste støtte USA.

– Den danske regering må nu konsekvent og aktivt deltage i at lægge et massivt internationalt pres på Israel. Det bør ske med alle til rådighed stående politiske, diplomatiske og økonomiske midler – herunder et omgående stop for eksport af enhver form for våben og andet militært udstyr til Israel.

– Hvis Israel modsætter sig de foreløbige foranstaltninger, landet er pålagt af domstolen, og dermed trodse det internationale samfund, må Danmark tage nye skridt, der kan presse den israelske regering til at efterleve international lov – fx i form af økonomiske og politiske sanktioner. Israel skal leve op til de samme internationale regler og love som alle andre lande.

– Den danske regering har ambitioner om en plads i FN’s Sikkerhedsråd i perioden 2025-26. Derfor vil verden se med særlig opmærksomhed på, hvad Mette Frederiksen og Lars Løkke nu gør for at sikre respekt for Den Internationale Domstols afgørelser og den internationale retsorden og FN.

– Kendelsen fra Den Internationale Domstol indeholdt desværre ikke krav om omgående våbenhvile. Det ændrer ikke ved, at det er fuldstændig afgørende. Og det bør – også i lyset af kendelsen – være en høj prioritet fra dansk side.

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer