— Arbejdsmarked

EL: Ekspertudvalg om arbejdsmiljø lader lønmodtagere i stikken

Beskæftigelsesministeren erkendte i starten af 2017, at arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser gik i den forkerte retning. Andelen af beskæftigede, der var fysisk eller psykisk overbelastede, var steget for tredje år i træk. Derfor nedsatte regeringens et ekspertudvalg, der skulle komme med anbefalinger til en ny og forbedret indsats for arbejdsmiljøet. I dag kommer ekspertudvalget så med sin længeventede rapport. Efter at have læst rapporten står Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl hovedrystende tilbage og mener, at lønmodtagerne fortsat er ladt i stikken.

Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører Enhedslisten, udtaler:

– Først var jeg skuffet over, at et års arbejde fører til så lidt. Nu er jeg vred. Ekspertudvalget lægger op til, at udfordringerne med arbejdsmiljø i højere grad skal løses på de enkelte arbejdspladser, men det er jo netop det, der er årsagen til, at andelen af stressramte og syge medarbejder stiger. Vores nuværende arbejdskultur har ført til et sygt arbejdsmiljø, og ekspertudvalget leverer en minipakke med plastre, hvor der er brug for en kur og en operation.

– Jeg kan ikke acceptere, at ekspertudvalget ikke kommer med kontante lovændringer, der kan sikre, at de 750.000 lønmodtagere, der er blevet syge af deres arbejde, får et lovkrav på beskyttelse. Ekspertudvalget kommer med anbefalinger, men når det handler om menneskers liv og helbred, kan vi ikke nøjes med gode hensigter.

– Det er mit indtryk, at ekspertudvalget om arbejdsmiljø er berøringsangst overfor at tage fat om nældens rod. Arbejdsgiverne overholder ofte ikke loven, og hvis ekspertudvalget ikke vil tage fat dér, så blokerer det for reelle løsninger. Hvorfor bliver Arbejdstilsynet ikke opnormeret og får mere myndighed? Hvorfor får lønmodtagerne ikke arbejdsmiljørepræsentanter på alle arbejdspladser. Hvorfor styrkes arbejdspladsernes arbejdsmiljøorganisationen ikke? Ekspertudvalgets rapport efterlader så mange spørgsmål, at ventetiden på rapporten har været forgæves.

– Jeg har noteret mig, at fagbevægelsen bifalder ekspertudvalgets anbefalinger. Det undrer mig, at lønmodtagernes repræsentanter lader sig nøje med hensigtserklæringer, når medlemmernes helbred er på spil. LO og FTF foreslog sidste år, at der skulle fastsættes konkrete krav til arbejdsgiverne, det håber jeg, fagbevægelsen stadig går i offensiven for.

For yderligere kommentarer, kontakt:
Christian Juhl 6162 5098

Alle nyheder