— Skat og finans

Storbankers svindel skal have konsekvenser

Enhedslistens økonomi- og erhvervsordfører, Pelle Dragsted, kræver konsekvenser for de storbanker, der har medvirket til at svindle for milliarder.  Efter DR og Politikens afsløringer af, hvordan internationale storbanker har medvirket til udbyttesvindel, kalder han nu erhvervsministeren og skatteministeren i samråd om sagen.

– Der er øjensynligt ingen ende på råddenskaben i den kommercielle del af finanssektoren. Store internationale banker har aktivt og bevidst medvirket til at plyndre skatteyderne i Europa for hundredvis af milliarder. Jeg indkalder nu erhvervsministeren og skatteministeren i samråd om, hvilke konsekvenser det skal have for de pågældende banker.

– Det danske bagmandspoliti bør udvide deres efterforskning i udbyttesagen til også at omfatte de ansvarlige ansatte og chefer i storbankerne. De bør ikke kunne slippe for retsforfølgelse for de penge, de har stjålet fra danskerne.

– Hvis bankerne dømmes, bør det have konsekvenser for deres muligheder for at operere i Danmark og for alle former for samkvem mellem bankerne og de offentlige kasser. Blandt andet bør enhver investering fra ATP og LD i de pågældende banker øjeblikkeligt ophøre, ligesom de skal udelukkes fra offentlige udbud.

– Sagen viser endnu engang, at der er brug grundlæggende strukturreformer i finanssektoren. De sidste årtiers eksperiment med at give sektoren lov til at vokse og boltre sig er åbenlyst en katastrofe. Opdeling af de største banker, langt hårdere regulering og styrkelse af offentlige og ikke-kommercielle bank-alternativer, er noget af det vi skal i gang med at drøfte både i Danmark og Internationalt. Enhedslisten er på vej med forslag til omfattende reformer af finanssektoren.

Alle nyheder