— Forsvar og internationalt

Åbenhed om krig er afgørende

I en aktuel sag om den historiske krigsudredning har Enhedslisten udtalt kritik af udenrigsminister Anders Samuelsen. Kritikken går fra Enhedslistens ikke på, at forskerne bag udredningen har fået adgang til materiale fra Udenrigspolitisk Nævn, men alene på udenrigsministerens håndtering af processen. Samtidig er det afgørende for Enhedslisten at sikre, at de forskere kan få adgang til at citere fra møder Udenrigspolitisk Nævn.

Udenrigsordfører Eva Flyvholm siger:

– Det er ekstremt vigtigt for os i Enhedslisten, at der er åbenhed om Danmarks ulykkelige krigsdeltagelse. Vores kritik handler principielt om, at Ministeren skal overholde de aftaler, der er lavet med Folketinget.

– Vi mener selvfølgelig, at forskere skal have adgang til Udenrigspolitisk Nævns optegnelser og skal kunne citere, når det er så afgørende en sag som dansk krigsdeltagelse. Derfor arbejder vi også lige nu på højtryk for at finde en model, der kan sikre den åbenhed.

– Hele problemet startede med, at regeringen og Liberal Alliance nedlagde Irak- og Afghanistankommissionen. Vi har brug for at kunne placere et eventuelt juridisk og politisk ansvar for krigene. Det kan en historisk redegørelse ikke. Sandheden skal frem, når man taler om noget så vigtigt som menneskers liv og krigsdeltagelse. Derfor er det fortsat et ønske for os at få genstartet en grundig kommissionsundersøgelse.

Vedtagelsen kan læses her:

https://www.ft.dk/samling/20181/almdel/URU/bilag/110/2007370.pdf

Alle nyheder