— Forsvar og internationalt

EL: Stadig brug for rigtig krigs-kommission

Den historiske krigs-udredning er på trapperne, og tegner til at være interessant læsning. Men der er stadig brug for en rigtig kommission, mener Eva Flyvholm, udenrigs- og forsvarsordfører for Enhedslisten.

– Jeg ser frem til at læse udredningen. Men vi ved jo allerede, at der ikke kommer svar på helt centrale spørgsmål; om Irakkrigen var ulovlig, og hvad der skete med fanger, der blev udleveret til tortur. Og udredningen har desværre heller ikke muskler til at placere ansvaret.

– Det er et gabende sår i vores demokrati, at regeringen nedlagde Irak- og Afghanistankommissionen. Sandheden skal frem om Danmarks krige, fordi det handler om menneskeliv, og der er stadig meget, der er mørklagt.

– Der er politikere, især fra Venstre, som skulle have været indkaldt til at vidne, og slap af krogen. Det er jo dybt utilstrækkeligt. Og derfor skal vi også have gang i en kommission igen, så snart vi får et nyt politisk flertal.

– Det ser ud til, at forskerne har nogle anbefalinger til bedre demokratiske processer for dansk krigsdeltagelse. Det er der i den grad brug for. Så det vil jeg forsøge, at samle flere partier om, for at undgå en gentagelse af de ulykkelige krige i Irak og Afghanistan.

Alle nyheder